Från ett källarhål

dagboksanteckningarLinnea är sexton år och det här är hennes dagbok. Hon skriver om sin ångest och sitt behov av ensamhet, sin störda lillebror och sitt tråkiga extrajobb, om skolan och fester och längtan bort. Och så om vänskapen med Janine och kärleken till den kille som kallas för Antony eftersom han älskar Antony & the Johnsons mer än något annat.

”Dagboksanteckningar från ett källarhål” är David Wibergs debutroman och är baserad på två föreställningar där han spelar Linnea. Det märks att Wiberg har levt länge med Linnea, för hon känns verkligen som en riktig person med ett uttryckssätt som känns genomäkta. Vi får också läsa serier som hon har gjort och uppsatser som hon skrivit till svenskan i skolan, något som gör att vi får lära känna henne ännu lite bättre.

Jag gillar Linneas olika uttryck och språkliga egenheter. Hon är på samma gång desillusionerad och ganska naiv, en blandning som gör henne mycket lätt att sympatisera med. Man gillar Linnea, helt enkelt. Och man hoppas och vill att det ska gå bra för henne.

Bitvis påminner mig den här boken om Linda Skugges skildringar av tonårshelvetet, även om Wibergs version känns lite mindre ångestfylld. Bra är det hur som helst, och jag hoppas verkligen att Wiberg kommer att skriva fler ungdomsböcker för han har en enorm talang för det.

David Wiberg – Dagboksanteckningar från ett källarhål (Lilla Piratförlaget, 2013)

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s