Psykologiskt beckmörker

hoglandetTvå par ger sig ut på vad som ska vara en utflykt bort från sina stressiga vardagsliv i Reykjavik. Men i dimman krockar de sin bil rakt in i ett hus, ensligt beläget mitt på det karga höglandet. Det gamla paret som äger huset bjuder in stadsborna att stanna, men snart börjar märkliga saker hända och de två parens vänskapsband pressas allt hårdare. Vad är det egentligen som döljer sig i mörkret ute på höglandet? Och varför är det så svårt för de två paren att ta sig tillbaka till civilisationen igen?

2010 beskrev jag Steinar Bragis roman ”Kvinnor” som ”en klaustrofobisk mardröm”. Det är en beskrivning som i allra högsta grad också passar in på ”Höglandet”, även om jag inte blev riktigt lika drabbad den här gången. Bragis karaktärer är ofta ganska osympatiska, åtminstone till en början. Ytliga, självcentrerade. Men i takt med att de utsätts för värre och värre saker så krackelerar ytan och avgrunden därunder skymtas.
”Höglandet” är en intressant genreblandning. En del mytologi, en del samhällskritik, en del psykologiskt beckmörker och en del hillbilly-skräck.

Liksom ”Kvinnor” så lämnar ”Höglandet” läsaren med en del frågetecken. Vilket är helt i sin ordning tycker jag, då mycket av den klaustrofobiska stämningen bygger på en ständig osäkerhet om något faktiskt händer på riktigt eller ej.
Det är bitvis riktigt obehaglig och spännande läsning. Men det är läsning som kräver en del av en, och jag misstänker att slutet kan göra en del läsare besvikna. Ingen bok som man läser i en handvändning, men de mörkervurmare som ännu inte läst Steinar Bragi borde verkligen ge honom en chans.

Steinar Bragi – Höglandet (Natur & Kultur, 2014)

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s