Något av en mellanbok

dykvinnanM.R. Neukirchen är en kvinna med kontroll över sitt liv.
Hon är rektor vid ett amerikanskt östkustuniversitet och professor i filosofi. Hennes liv är möjligtvis en aning ensamt, men hon ser till att hålla sig så upptagen att hon inte hinner tänka på saken. Allt är under kontroll. Under en arbetsresa kör M.R en omväg förbi de trakter där hon växte upp och översköljs av minnen av sitt tidigare liv. Som barn misshandlades hon svårt av sin mor och lämnades att dö i ett dike. Hon kallades för dyflickan, och trots att M.R. försökt tränga undan henne gör hon sig påmind igen. M.R.s liv faller sönder i allt snabbare hastighet, samtidigt som hon för första gången faktiskt konfronterar sitt eget förflutna.

Jag känner mig lite kluven inför Joyce Carol Oates ”Dykvinnan”.
Jag gillar verkligen den drömlika och nästan hallucinatoriska kvaliteten som boken får när M.R. mår allt sämre och börjar få problem med att skilja mellan fantasi och verklighet. Det är en intressant historia som JCO berättar, men jag kan inte komma ifrån att romanen känns flera hundra sidor för lång. Denna mörka historia om våld och sönderfall blir bitvis ganska tråkig, hur konstigt det än kan låta. Delvis är det på grund av M.R. själv. Hon är en kylig och distanserad kvinna, svår att komma nära och ganska svår att känna för. När hennes liv blir mer kaotiskt blir M.R. mer sårbar och lättare att engagera sig i, men jag får aldrig någon riktig känsla för henne.

”Dykvinnan” känns som något av en mellanbok. Långt från det bästa som JCO har skrivit, men inte heller det sämsta. En roman som tyngs ner av sitt alltför stora sidantal och som aldrig lyckas få mig att bli riktigt engagerad.

Joyce Carol Oates – Dykvinnan (Bonnier pocket, 2013)

3 kommentarer

  1. Hon är lite ojämn men när hon är bra är hon lysande! Jag håller på med The Accursed av henne och bortsätt från att det är en tung bok (lite jobbigt när man är trött och läser i sängen) så så verkar den mycket lovande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s