Kärlek & uppror

detfinnsråttorClara är på besök i barndomsstaden och moderns slitna lägenhet när hon får syn på en figur från hennes förflutna. Christian Breken var en rebell i lila bomberjacka, en lös kanon som kunde riktas åt vilket håll som helst. Han var också föremålet för Claras hemliga känslor under en period i högstadiet när det var som allra viktigast att passa in, att vara rätt och att umgås med rätt personer. Det är denna period i Claras liv som boken handlar om.

Sara Beischers ”Det finns råttor överallt utom på Antarktis” är en ganska märkligt uppbyggd bok. Om det inte vore för de inledande kapitlen med den vuxna Clara hade det här känts som en solklar ungdomsbok. Med tanke på att kapitlen som utspelar sig i nutid inte tillför särskilt mycket (förutom en nästan övertydlig beskrivning av Claras klassresa från arbetarklass till medelklass) så börjar jag fundera på om de finns där enbart för att förhindra boken att kategoriseras som ungdomsbok med allt som det innebär.*

Uppväxtskildringen i boken är riktigt intressant. Jag gillar det ganska diskreta men ändå så viktiga tidsmarkörerna. Det är väl beskrivet hur Clara slits mellan att gå sin egen väg eller att försöka passa in, att anstränga sig i skolan eller att göra uppror. Hur hon dras till mysteriet Christian Breken, en destruktiv kille som inte tycks kännas vid några gränser. Även han är väl beskriven. Vi får aldrig komma honom särskilt nära, vilket är något positivt. Det är mysteriet som lockar. Killar som Breken lever på sin oförutsägbarhet, sin förmåga att chockera, och skulle de plötsligt visa sig sårbara skulle nog magin försvinna.

”Det finns råttor överallt utom på Antarktis” är en bra coming of age-roman, men den saknar det där lilla extra. Kanske är det den något sega inledningen med den vuxna Clara som inte riktigt fungerade, kanske är det slutet som kändes lite för abrupt. Men jag hoppas verkligen att Sara Beischer ger sig på att skriva en renodlad ungdomsroman nästa gång, för hon har bevisat att hon har talang för att skriva om ungdomar.

Sara Beischer – Det finns råttor överallt utom på Antarktis (Ordfont, 2013)

* Med tanke på hur minimalt utrymme barn- och ungdomsböcker får i dagstidningarnas kultursidor förstår jag verkligen författare som inte vill få sina böcker kategoriserade som ungdomsböcker, utan som föredrar den något luddiga kategorin ”crossover”.

6 kommentarer

  1. Hennes förra, Jag ska egentligen inte jobba här, var riktigt kul o överaskande! När jag började på denna kände jag inte alls samma kul känsla o la den lite besv
    iket ifrån mig…

    1. Jag har inte läst hennes första bok, faktiskt. Den här började rätt trögt, så förstår att du tröttnade. Den blev bättre efter ett tag, men blir man inte sugen på att läsa vidare känns det ju inte som någon idé.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s