Katastrofberedskap

dagensMajken är snart tolv år och har ett block där hon enligt ett särskilt färgsystem skriver ner dagens katastrofer. Rött för mord, brunt för sjukdomar, rosa för misshandel och rån, gult för misshandel av barn, grönt för olyckor, blått för olyckor som inkluderat barn, lila för naturkatastrofer, grått för miljöfaror och vinrött för övrigt som inkluderar barn.
Majkens mamma jobbar för mycket, gråter om nätterna och tycker att dottern borde komma ut mer. Därför lånar hon en hund från ett hundstall över sommaren. Och det blir Majken som, mycket motvilligt, får ta hand om hunden Blunder och som därmed tvingas ut på äventyr i ett ganska folktomt sommar-Stockholm.

Cilla Jackert är manusförfattaren som bl.a ligger bakom en av Sveriges bästa tv-serier någonsin, genialiska Spung. ”Dagens katastrofer” är hennes debutroman, en bok tänkt för åldrarna 9-12 år. Den passar dock minst lika bra för oss som är mer i samma ålder som Majkens mamma.

Jag älskar Majken. Hon är hemskt besvärlig, beskäftig och lillgammal, men samtidigt har hon ju faktiskt rätt om så många saker. Bara det att hon har en tendens att se glaset som inte bara halvtomt, utan även fullt med smittsamma bakterier och eventuellt hormonstörande tungmetaller. Samt stora mängder hundsaliv.
”Jag vill mycket hellre ha ett sådant där DNA-test som tar reda på vilka sjukdomar jag kommer att få när jag blir vuxen” är hennes kommentar när hon träffar Blunder för första gången.
Jag gillar att det inte händer några enormt omstörtande saker i boken (förutom den omstörtande upplevelse det är att skaffa husdjur, det vill säga). Karaktärerna utvecklas, men inom rimliga gränser. Ibland behövs det inte mer än så.

”Dagens katastrofer” bjuder på en bra blandning av humor och allvar. Bra läsning för alla åldrar, helt enkelt.

Cilla Jackert – Dagens katastrofer (Rabén & Sjögren, 2013)

Annonser

7 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s