We call ourselves human beings

hersmokeDet tog mig halva sommaren att läsa James Tiptree Jrs novellsamling ”Her Smoke Rose Up Forever”. Inte för att det var en dålig bok. Tvärtom. Det här är en samling noveller så bra att man inte vill göra dem otjänsten att läsa alltför snabbt och alltför många i rad. Därav det långsamma tempot.

James Tiptree Jr var en pseudonym som Alice Sheldon, född 1915 i Chicago, använde sig av när hon skrev sina banbrytande SF-noveller. En annan av hennes pseudonymer var Raccoona Sheldon, ett namn hon använde för de texter som inte riktigt passade för Tiptree Jr. För enkelhetens skull tänker jag genomgående använda mig av namnet James Tiptree Jr, det namn hennes texter blivit kända under. Det är också namnet på ett pris för SF- och fantasyförfattare som instiftades 1991 och som ”is intended to reward those women and men who are bold enough to contemplate shifts and changes in gender roles, a fundamental aspect of any society”.

Tiptree Jrs noveller är ofta tydligt feministiska, oavsett om de utspelar sig i ett rymdskepp, i en nära framtid där jorden nästan gått under eller i en nutid som balanserar på kanten till avgrunden. Det handlar mycket om mäns våld mot kvinnor och mot sin omvärld. Om hur utseende ofta är bedrägligt och hur mänskligheten alltför ofta inte förstår sitt eget bästa.

”The Girl Who Was Plugged In” från 1973 känns som cyberpunk, även om den är skriven flera år innan genrens namn ens myntades. En tragisk kärlekshistoria om en tonårsflicka som kopplas in för att styra en avatar, en vacker virtuell flicka vars hela liv är yta. En berättelse som känns nästan otäck aktuell idag.
”The Screwfly Solution” är en kuslig first contact-novell, som påminner mig om ett riktigt bra zombieapokalypsscenario. Det är inte det okända hotet som är det värsta, det är det hot som kommer från de som står dig närmast.
”We Who Stole the Dream” är historien om en förslavad utomjordisk ras som gör uppror mot sina förtryckare, bara för att inse att deras uppror kommit för sent.

Det finns många, många fler exempel jag skulle kunna nämna. Melankoliska noveller om vår undergång, på ett eller annat sätt. Om mänsklighet, eller bristen därpå. Om ensamheten i att långsamt driva i ett rymdskepp mot okänt mål, i hopp om att finna något där som gör att färden inte är meningslös.

James Tiptree Jr var en fantastiskt begåvad författare av noveller som stannar kvar hos en långt efter läsning. Om du inte har läst något av henne så borde du verkligen göra det.

James Tiptree Jr – Her Smoke Rose Up Forever (Tachyon, 2004)

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s