Magiska Prag: The Hundred-Towered City

hundredtoweredTidsresor tillbaka till Prag år 1903, hemlig polis, alkemister, anarkister, grevinnor, gatubarn och alla tänkbara litterära karaktärer och mytiska varelser som har någon som helst koppling till Prag. Låter det som ingredienser som borde utgöra en rolig och spännande bok? Det tyckte jag med innan jag började läsa den.
Garry Kilworths ”The Hundred-Towered City” är dessvärre beviset på att det inte går att bygga en hel bok på en handfull roliga idéer. Särskilt för en författare som helt saknar fingertoppskänsla och förmåga att skapa intressanta karaktärer.

Det börjar med att Roger Kettle uppfinner en tidsmaskin som ser ut som en gammal motorcykel med sidovagn. Sedan lyckas han och hustrun Kate bli tillfångatagna av hemliga polisen när de besöker Prag anno 1903, vilket gör att barnen Jack, Annie och Davey åker tillbaka i tiden för att rädda sina föräldrar.
Det hela är oerhört tramsigt. På de första sidorna hinner barnen inte bara träffa alkemister och golem, de bor dessutom hemma hos en ung Franz Kafka. Det är som att författaren bestämt sig för att pressa in en massa saker i sin bok som han tycker är coola och i sista stund kommer på att han behöver en story som binder ihop saker också. En mycket bristfällig och bitvis helt ointressant story.

De tre barnen Kettle är otroligt irriterande. De två äldsta är Mary Sues så det skriker om det och den yngsta är en idiot. Mellanbarnet Annie ska föreställa vara smart och påläst, men det hindrar henne inte från att försöka få tag på bananer till frukost (mitt i vintern, i Prag 1903) och lura i sina syskon att de kommer få skörbjugg om de inte äter frukt på en vecka.

Till och med miljöbeskrivningarna känns oinspirerade:
”A wonderful bridge spanned this river, which he knew from his mother was called the Charles Bridge. There were statues along the parapet, and beyond the bridge were palaces with sprawling skirts of parks and gardens.
The city of a hundred towers!”

”The Hundred-Towered City” är en bok jag inte ens skulle rekommendera till den mest inbitna Prag-fantasten. Mitt omdöme om boken är helt enkelt: undvik!

Garry Kilworth – The Hundred-Towered City (Atom, 2009)

3 kommentarer

  1. Men så trist, det lät ju som att det skulle vara en riktigt spännande bok. :( Snyggt omslag hade den också, så de kan luras ibland… Någon borde införa en regel om att dåliga böcker bara fick ha fula omslag, så att man inte skulle lockas att köpa dem! :D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s