Iggy the true Iron Maiden fan

nattbarnIngrid är en fjortonårig hårdrockare som helst kallas Iggy. Hon tillbringar mycket tid vid datorn, där hon googlar porr och hänger på olika forum under aliaset Nattbarn, och med att försöka undvika att umgås med sin mamma och hennes nya karl. När det visar sig att skolfotografen som tar Iggys skolfoto delar hennes musiksmak så blir hon nyfiken. De börjar skrivna till varandra på nätet och något slags vänskap uppstår. Fast är de egentligen vänner eller är det som Iggys kompis påstår, att han bara vill ligga med henne?

”Nattbarn” är Hanna Gustavssons debutalbum. Det är en mycket säker debut, både när det gäller form och innehåll.

I baksidestexten beskrivs Iggy som ”en tonårstjej så full av integritet att det egentligen borde vara möjligt”. En bra beskrivning. Det jag gillar med Iggy är att hon är så otroligt självklar. Hon anpassar sig inte. Hon ber inte om ursäkt för sin existens. Visst, hon begår misstag som vilken fjortonåring som helst, men hon äger misstagen.
Jag gillar verkligen hur Iggys sexualitet skildras. Hur hon får kolla porr, onanera, fantisera om könsorgan och fundera över sin egen sexualitet (googla ”hur vet man att man är homo”)utan att egentligen vara intresserad av att börja ha sex ännu. Precis som det är för väldigt många i den åldern.
Jag gillar också att Iggy får ha tandställning, fett hår och finnar utan att för den delen vara något mobboffer. En ovanlig framställning av en tonårstjejs inställning till sitt eget utseende.

”Nattbarn” är helt enkelt en riktigt bra serieroman om en riktigt cool tjej. Läs!

Hanna Gustavsson – Nattbarn (Galago, 2013)

6 kommentarer

  1. Kanske även en serieskeptiker som jag ska våga ge den ett försök. Låter som en grymt skön historia. Jag gillar när tjejer får vara sig själva och ha integritet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s