Seriesöndag: Gyo

gyo
Tadashi och Kaori är på semester på Okinawa, där Tadashi under en dyktur skymtar en varelse alldeles för snabb för att vara en vanlig fisk. Snart börjar en märklig stank sprida sig, samtidigt som de två ungdomarna börjar förföljas av till synes döda fiskar som springer omkring på vassa insektsben. Vad är det egentligen som pågår?

Junji Itos ”Gyo” är en skräckmanga som på engelska fått den passande undertiteln ”The Death Stench Creeps”. Ordet ”gyo” betyder för övrigt ”fisk” på japanska.

hajPrecis som Itos ”Uzumaki/Spiralerna”, som kom på svenska för några år sedan, är det här en bisarr och splattrig skräckserie som efter en ganska långsam upptakt blir mer och mer obehaglig. Junji Ito är skicklig på att skapa en klaustrofobisk stämning och vrida tillvaron så många varv att det skräckliga slutligen blir till ett normaltillstånd.

Splatterfaktorn är hög. Det vimlar av döda och döende kroppar, likstank och förvridna lemmar. Inget för den som lätt blir äcklad, med andra ord.
Inte heller är serien något för den som lider av hajskräck. För gigantiska hajar som inte bara springer omkring på land utan dessutom kan bryta ner dörrar är inget för den som utsattes för ”Jaws” vid alltför späd ålder.

Det mest intressanta med ”Gyo” är att jag får känslan av att den speglar den komplicerade japanska relationen till havet. Havet som livgivare och som potentiellt hot, samt som något som ruvar på okända hemligheter. Inte konstigt att lovecraftiansk ogreppbar monstrositet gör sig så väl i mangakostym.

Junji Ito – Gyo: The Death Stench Creeps vol 1 (Viz, 2007)
Junji Ito – Gyo: The Death Stench Creeps vol 2 (Viz, 2008)

Annonser

6 comments

  1. Ah, den teorin om den komplexa relationen till havet köper jag, skickligt analyserat. Vad tyckte du om bonusserierna? Själv tyckte jag bägge var väldigt obehagliga trots sitt korta format.

    1. Jag har nog aldrig varit i ett land där havet är närvarande överallt på samma sätt som i Japan. På gott och ont, som sagt. Inget land att åka till om man har fiskfobi om man säger så…
      Ja, mycket bra serie. Är glad att jag äntligen kom mig för att läsa den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s