Seriesöndag: Mouse Guard

mouseguardFör en mus är världen mycket stor och mycket farlig, där fiender lurar i varje hörn. Det var utgångspunkten för David Petersen när han skapade ”Mouse Guard”, en fantasyserie som handlar om en grupp mycket modiga möss. ”Mouse Guard: Fall 1152” är det första albumet i serien.

Mouse Guard har försvarat mössens rike sedan de hjälpte till att besegra den ondskefulle Weasel Warlord. Numera fungerar vakten mer som ett slags ledsagare och livvakter åt de möss som tvingas färdas mellan olika städer och platser i riket. När tre vakter ger sig ut för att leta efter en mus som rapporterats saknad så hittar de istället bevis för att det existerar en konspiration som gör allt för att ta över Mouse Guard – eller krossa dem.

David Petersen är en otroligt begåvad tecknare. Hans bilder är drömska och stämningsfulla och uppvisar ofta en slående kombination av gullighet och allvar. Hans möss är intressanta karaktärer. Jag gillar att det finns så mycket allvar i den här berättelsen, för konceptet ”musfantasy” låter ju som att det vore något för barn. Tro mig, det är det verkligen inte.
Fiender finns det ett överflöd av, allt från krabbor till ormar till andra möss. Livet som mus är verkligen inte enkelt, och Petersen lyckas verkligen förmedla känslan av att hela omvärlden är en enda dödsfälla. Ett skyfall kan exempelvis förvandla omgivningen till ett livsfarligt träsk för en liten mus.

Guldstjärna för att ”Mouse Guard” undviker den klassiska sunkiga fantasyfällan när det gäller könsroller. T.ex styrs Mouse Guard av en matriark, och kvinnliga vakter har samma ställning och arbetsuppgifter som manliga.

Jag blev sugen på att läsa nästan del i detta fantasyäventyr. Inte minst för att denna första del avslutas med en fin blinkning till GRRM: ”Winter is coming.”

David Petersen – Mouse Guard: Fall 1152 (Villard books, 2008)

Annonser

3 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s