Seriesöndag: Elin under havet

elinunderhavetSofia Malmbergs serieroman ”Elin under havet” blev Augustnominerad i barn- och ungdomsklassen förra året. Boken vann inte, men för oss som gillar serier var det en stor händelse bara att en serieroman alls blivit nominerad. Det är förhoppningsvis ett tecken på att serier börjar tas mer på allvar i Sverige.

Elin är intresserad av kampsport. Hon hittar ett onlineforum där hon söker ställen att träna på i närheten och får kontakt med André. André som uppmuntrar och som till skillnad från Elins egna föräldrar faktiskt verkar bry sig om henne. Men första mötet med honom leder inte alls, som Elin tror, till ett träningspass utan till att han begår övergrepp mot henne.
Den tysta och ensamma Elin pratar inte med någon om det som har hänt. Istället försvinner hon in i en fantasivärld där hennes pandahårspänne blir en trogen vän och där monstren går att besegra.

För att vara en bok som riktar sig mot barn (9-12 står det på förlagets hemsida, från 11 år i boken) tycker jag att ”Elin under havet” känns ganska abstrakt. Jag misstänker att många barn kan ha svårt att hänga med i övergången från Elins vardagsliv till världen under havet och att tolka det som händer där. Boken innehåller ganska sparsmakad dialog och ofta får bilderna tala för sig själv. Jag hade önskat en tydligare handling i denna del av boken.
Själva övergreppet skildras med fingertoppskänsla. Jag får ont i magen av att se Elins ansiktsuttryck före och efter det som händer, av att ana vad som händer däremellan. Här har Malmberg verkligen utnyttjat seriemediets stora styrka, att kunna skildra en händelse utan att vara alltför bokstavlig.

Överlag gillar jag Malmbergs tecknarstil. Den är drömsk och vacker, med lagom balans mellan det gulliga och det kusliga. I kombination med Elins äventyr under havet blir det dock lite för mycket av det drömska för min smak.

Sofia Malmberg – Elin under havet (Rabén & sjögren, 2012)

Annonser

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s