Spelnördigt

minecraft”Minecraft: block, pixlar och att göra sig en hacka” berättar historien om Markus ”Notch” Persson, en av världens mest kända spelutvecklare och pionjärer inom branchen. Vi får följa Markus under uppväxten och de första trevande åren i karriären fram till efter genombrottet med Minecraft och grundandet av bolaget Mojang. Det är en väg kantad av både sorg och glädje, och en berättelse om Sveriges kanske mest osannolike miljonär.

Jag läser sällan biografier. Men i och med att jag är intresserad av spelkultur och spelbranschen och dessutom har spelat en del Minecraft så gjorde jag ett undantag för den här boken. Ett gott beslut, skulle det visa sig. Journalisterna Linus Larsson och Daniel Goldberg är duktiga skribenter och väl insatta i ämnet. Det märks att de har koll på vad de skriver, inte minst får läsarna en mängd intressanta bakgrundsfakta.

När det gäller en bok som ”Minecraft” är det svårt att veta vilka som är de tilltänkta läsarna: Redan insatta spelare som vill veta precis ALLT om sin idol Notch? Biografiläsare som knappt ens vet vad ett spel är? Föräldrar som vill ta reda på vad det är för ett märkligt spel deras barn tillbringar all sin fritid med?
Det märks att Goldberg & Larsson – eller mer troligt deras förläggare – har haft svårt att bestämma sig för vilken sorts läsare de ska rikta in sig på, vilken nivå de ska lägga sig på. Resultatet blir en bok som ofta förklarar alldeles för mycket. För mig som redan kan rätt mycket om spel blir det ibland lite drygt att få de allra enklaste saker förklarade in i detalj.

Något jag verkligen uppskattar med ”Minecraft” är hur e-boksformatet utnyttjas till fullo. Här finns mängder av länkar till relevanta youtube-klipp och webbsidor insprängda direkt i texten, vilket gör att du med ett enkelt knapptryck själv kan se de filmklipp som beskrivs i texten. Det är ett mycket bra sätt att ge läsarna extra information, utan att för den delen tvinga på dem länkarna.
Jag blev också förtjust över att boken innehåller en ludografi – en förteckning över alla spel som nämns i boken (och tro mig, det är många). Ett bra sätt att få folk som blivit intresserade av att nörda ner sig ännu mer i spelvärlden efter att ha läst boken.

För den som är hyfsat insatt i spelvärlden innehåller ”Minecraft” mycket som är bekant, men även en hel del nyheter (som att det finns en version av spelet anpassad till skolundervisning). Dessutom intressanta resonemang om vad som motiverar och driver både spelare och utvecklare. En klart givande läsning för den som hyser minsta intresse för spel i allmänhet eller Minecraft i synnerhet.

Daniel Goldberg & Linus Larsson – Minecraft: block, pixlar och att göra sig en hacka (Norstedts, 2012)

Annonser

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s