Vintrig Stockholmsskildring

Det är 1985 och snön faller över Stockholm. Hedvig ger sig ut på jakt efter sin systers hund, schäfern Billy, som är försvunnen. Jakten leder henne till nya platser i staden, oväntade situationer och möten med olika människor. Alla de liv som Hedvig snuddar vid tycks ändra riktning, få ny mening. Och det verkar dessutom som att Billy har en plan med sitt agerande, en plan som bara hon själv känner till.

Handlingen i Anna-Karin Palms senaste roman ”Snöängel” är svår att beskriva. Karaktärsgalleriet är stort och uppbyggt på ett ganska komplicerat sätt. Det är tur att Palm ändå lyckats göra sina karaktärer så tydliga, för det känns aldrig svårt att hänga med i handlingen. Det är ett motiverat myller av karaktärer som fyller denna bok.

Jag har alltid gillat Palms miljöskildringar, och hennes beskrivningar av 1980-talets vintriga Stockholm är inget undantag. Staden känns levande. Hon beskriver miljöerna på ett sätt som både känns svepande och detaljrikt, och som läsare får jag känslan av att staden på ett sätt är bokens riktiga huvudkaraktär.

Romanens svaghet är själva intrigen. Palm har vågat sig på att skriva ett slags magisk realism som inte riktigt håller hela vägen. De magiska inslagen känns inte helt trovärdiga. Och när Palm blandar in Palme-mordet och något slags kriminell konspiration i berättelsen så blir det mest fånigt. Den biten hade jag verkligen klarat mig utan.
Jag hade också klarat mig utan de små mellanspelen om en författare i exil. De är vackert skrivna – som vanligt när det gäller Palm – men de tillför inte romanen någonting. Snarare känns de som en helt fristående berättelse, som skulle ha kommit mycket bättre till sin rätt på egen hand.

”Snöängel” är långt ifrån det bästa som Anna-Karin Palm har skrivit. Språkets skönhet räddar boken till viss del, men det känns ändå som något av en mellanbok i Palms produktion.

Anna-Karin Palm – Snöängel (Bonnier pocket, 2012)

Annonser

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s