Seriesöndag: Anya’s Ghost

Anya är en ganska missnöjd tonårstjej. Hon tycker att hon väger för mycket, att hennes familj och ryska påbrå är pinsamma och att privatskolan hon går i är i stort sett värdelös. Men saker och ting verkar vända när hon ramlar ner i en gammal brunn och finner en ny vän i form av ett spöke. Om det bara inte vore för att spöket ville bestämma så mycket över Anyas liv …

Vera Brosgols ”Anya’s Ghost” är en rolig, småläskig och framför allt charmig coming of age-historia. Det är omöjligt att inte sympatisera med den tvära Anya. Hon slits mellan att försöka passa in och göra revolt mot konformiteen i skolan, och det är en kamp som Brosgol skildrar väldigt väl. Även Anyas familj skildras med stor värme även om jag förstår exakt vad det är som gör att Anya finner den så pinsam (och vilken tonåring skäms inte någon gång över sin familj?).

Spöket Emily är, föga förvånande, den som får stå för den läskiga biten. Men det här är ingen traditionell spökhistoria och Emily är inget traditionellt spöke. Men på ett sätt gör hennes mänsklighet henne faktiskt mer skrämmande. Och mer sorglig.

”Anya’s Ghost” är Brosgols debutbok. Hon har skapat serier sedan tonåren och jobbat en hel del med animation, bl.a som story board artist för ”Coraline”. Förhoppningsvis kommer vi att få läsa fler serieromaner av henne i framtiden, för ”Anya’s Ghost” är en riktigt imponerande debut.

Vera Brosgol – Anya’s Ghost (First second, 2011)

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s