Seriesöndag: Arkham Asylum

14 Okt

Grant Morrisons och Dave McKeans ”Arkham Asylum” är en klaustrofobisk, blodig och märkvärdigt vacker gotisk skräckhistoria i serieformat.
Den utspelar sig i ett av fiktionens mest kända sinnessjukhus, Arkham Asylum for the Criminally Insane, dit Batman tvingas bege sig då de intagna, tagit över sjukhuset med personalen som gisslan. Men när Batman väl är på plats inser han snart att det inte bara handlar om att försöka frita gisslan från Jokern och de andra intagna. Han tvingas att konfronteras med Arkham Asylums mörka historia och med sina egna inre demoner.

Dave McKean är en av de allra skickligaste serietecknarna jag vet. Eller tecknare och tecknare, han är snarare en konstnär vars stämningsfulla målningar alltid är en fröjd att skåda.
I ”Arkham Asylum” har McKean teamat upp med Grant Morrison, en författare vars seriemanus alltid är intressanta. Tillsammans har de skapat en symboltyngd och skuggbemängd historia, där vi får möta en Batman full av tvivel och ångest. En Batman som när allt kommer omkring har mer gemensamt med de intagna på sjukhuset, med sin nemesis Joker, än med de vanliga människor han försöker beskydda.

Den utgåva av serien som jag äger kom ut till seriens femtonårsjubileum 2004. Den innehåller en mängd bonusmaterial, bland annat en bilaga med manus och kommentarer som förklarar många av de symboler och detaljer som annars kan gå läsaren förbi, samt information om en del borttagna scener. En utgåva jag verkligen kan rekommendera för den som blir sugen på att läsa ”Arkham asylum”.

Grant Morrison & Dave McKean – Arkham Asylum: 15th anniversary edition (DC comics, 2004)

7 svar to “Seriesöndag: Arkham Asylum”

 1. Maria 14 oktober 2012 den 13:10 #

  Yay för seriesöndag :)

 2. Pål Eggert 14 oktober 2012 den 13:12 #

  Minnesvärd på många sätt. Några detaljer jag fäste mig vid var hans variant av skotten-efter-familjen-varit-på-Zorro som föregicks av en likartad sekvens där Bruce varit på Bambi och hans far gnäller på honom för att han gråter… Och så det där med hur dockhuset tittar tillbaka. Hu!

  • bokstävlarna 16 oktober 2012 den 16:57 #

   Dockhussekvensen är verkligen läbbig. Oerhört bra tecknad också, fast det tycker jag gäller hela albumet. Jag älskar Dave McKeans illustrationer, som sagt.

 3. Eli 14 oktober 2012 den 16:38 #

  Den här blev jag väldigt nyfiken på! (Eller, jag har blivit nyfiken på alla du skrivit om, men speciellt den här). Visst finns det ett TV-spel som heter Arkham Asylum också?

  • bokstävlarna 16 oktober 2012 den 18:10 #

   Den är väldigt bra! Och visst finns det ett spel som är löst baserat på albumet. Både spelet Arkham Asylum och uppföljaren Arkham City rekommenderas, mycket snygga och stämningsfulla spel.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Läsrapport augusti « Bokstävlarna – en bokblogg - 15 oktober 2012

  […] – Rekviem för en vanskapt William Gibson – Neuromancer Paul Auster – Sunset Park Grant Morrison & Dave McKean – Arkham Asylum Sanne Näsling – Kapitulera omedelbart eller dö Michail Bulgakov – Mästaren och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 88 andra följare