Seriesöndag: All I want for Christmas is planekonomi

Jag sparkar igång seriesöndagen med ett av höstens allra roligaste seriealbum: ”All I Want for Christmas is planekonomi” av Sara Granér. I detta album visar Granér att hon är en av de allra vassaste skaparna av politiska serier som finns i Sverige idag.

Sara Granér har alltid varit rolig. Hennes förra album, ”Med vänlig hälsning”, innehöll en hel del underhållande enrutringar. Men med sitt nya album har Granér helt enkelt levlat i serieskapande; hon har blivit bättre, roligare, smartare och djupare.

Allra bäst tycker jag att albumet är i de lite längre serierna. Som Naturen, Timvikarierna eller Stoppa Heterohetsen (extra plus för de sjukt obehagliga barnbröllopsbokmärkena som jag – tyvärr – känner igen från min egen barndoms bokmärksalbum). Det känns som att hon hinner gå in lite mer på djupet i de serierna, får plats med lite mer allvar. Utom i Naturen kanske, som mest är sjukt rolig. Hon vänder på många s.k självklarheter och lyfter fram det absurda i ett samhälle som präglas av konsumtionshets och egocentrism maskerad som frihet.

En liten varning: Sara Granérs serier är mycket, mycket vänsterpolitiska och detta album är inget undantag. Gillar du Alliansen väldigt mycket ska du nog hålla sig borta från det här, om du inte besitter en enorm portion självdistans.

Sara Granér – All I want for Christmas is planekonomi (Galago, 2012)

5 kommentarer

  1. Åh, ångrar så att jag inte köpte det! Tjuvläste en liten bit varje dag under mässan och fnissade sönder mig själv, men sen glömde jag av någon anledning bort att jag tänkte köpa det :(

  2. Läser den nu och tycker att den är sjukt rolig. Visade dock min blåa civilekonomsyrra urklippsbilden där man kan pissa på alliansen och hon var inte direkt road.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s