Fascinerande mindfuck

Modernista har gjort oss svenska läsare en stor tjänst när de åter har gett ut några av den nya zeeländska författaren Janet Frames böcker. Bland annat hennes självbiografiska ”Ansikten i vattnet”, en oerhört stark skildring av kampen mot psykisk sjukdom och skrivandets läkande kraft, som var mitt första möte med författaren.

”Doftande trädgårdar för de blinda” skiljer sig en del från de av Frames böcker jag har läst tidigare, men ändå inte. Den är en ganska komplicerad berättelse som långsamt slingrar sig fram mot ett slut som jag bara kan beskriva som ett enda stort mindfuck (i ordets mest positiva bemärkelse).

Erlene har slutat prata. Hon tillbringar sin tid med att studera och föra inbillade konversationer med en skalbagge som bosatt sig på hennes fönsterbräda och som hon gett namnet Farbror skalbagge. Modern, Vera, har valt att leva sitt liv som blind. Hon oroar sig för dottern och tänker tillbaka på sin uppväxt. Fadern Edward har flyttat till London, där han iscensätter stora slag med plastsoldater. Alla lever som i varsin parallell verklighet, utan att kunna nå varandra. Deras liv är till synes helt parallella, men snart börjar man ana att det finns ett samband som inte har det minsta med familjeband att göra.

”Doftande trädgårdar för de blinda” är en märklig roman. De första kapitlen kändes helt slumpmässiga, utan samband. Men när jag väl började ana den röda tråden blev läsningen helt fascinerande. Inte minst när jag kom till slutet, som jag inte vill avslöja mer om än: håll ut tills du kommer dit! Det är verkligen värt det.

Janet Frame – Doftande trägårdar för de blinda (Modernista, 2012)

Annonser

2 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s