Barockpunk

Seraferna är Dômwelds främsta krigsstyrka. Med flammande vingar, rustning och svärd är det inte många som kans tå emot den. Men när serafernas general, Kwanzo, blir beordrad att attackera en tidigare allierad stad börjar han ifrågasätta sina order. Varför befallde härskaren attacken? Och hur hänger det hela ihop med försvinnandet av landets bäste vetenskapsman? Tillsammans med sina två bästa vänner, serafen Ambrogael och bibliotekarien Nymwë, börjar Kwanzo nysta i nationens mörka hemligheter. För varje svar de finner dyker nya frågor upp och snart står det klart för de tre vännerna att den värld de känner till balanserar farligt nära avgrunden.

Ola Wikanders ”Serafers drömmar” är första delen i en trilogi kallad Stjärnan, Gryingens son. Det är en ambitiös fantasyroman som utspelar sig i en värld där förnuftstro och vetenskaplig positivism går i klinch med religiös tro. Barockpunk, kallar författaren själv genren i förlagets blogg, en beskrivning som känns väldigt rimlig.
Förlaget i fråga är Norstedts, och jag måste påpeka att det är väldigt roligt att de verkar satsa allt mer på att ge ut fantastik. ”Nattens cirkus” i våras, och nu en hel fantasytrilogi på svenska. Jag hoppas att det kommer ännu fler satsningar av det här slaget framöver.

Det bästa med ”Serafers drömmar” är miljöerna. Wikander har byggt upp en mycket levande värld som känns genomarbetad och trovärdig. Möjligtvis är den ibland lite för detaljrik, men blandningen av astrologi, vetenskapsfilosofi och religion är väldigt intressant. Särskilt när man lägger till SF-inslag som tidsresor och de kroppsmodifikationer som är populära hos fienden (ett kattfolk som jag inte kan tänka på som annat än khajit). Dômweld är lite som en alternativhistorisk upplysningstid med steampunkiga inslag.

Tyvärr känns inte språket lika genomtänkt som världsbygget. Det svajar en del, speciellt i dialogerna. Det är som om Wikander inte riktigt kunnat bestämma sig för om han skulle satsa på högstämda dialoger eller informella sådana och resultatet blir ojämnt. Dessutom lider vissa miljöbeskrivningar av ett överdåd av adjektiv:
”En grå och tyst dimma vilar över Ilions oändliga gator, och hennes folktomma mörker blandas med de svala vattendropparna i en blek och tom natt.”
Less is more är en bra tumregel när det gäller adjektiv. Sju i en mening är definitivt för många.

Vad gäller själva storyn så känns den en aning förutsägbar. Jag anade ganska tidigt varthän det hela barkade, även om det är svårt att säga om det beror på osubtil foreshadowing eller om jag helt enkelt har läst liknande historier lite för många gånger förut. Det förtog lite av spänningen i vilket fall, att kunna förutsäga vad som ska hända precis hela tiden. Även om jag gillade hur den första delen slutade och vad de kan komma att betyda för resten av trilogin.

Jag hoppas att Wikander kommer att få pli på sitt språk till nästa del i trilogin. För trots mina invändningar är jag beredd att göra ett återbesök i Dômweld, om inte annat så för den fantastiska världens skull.

Ola Wikander – Serafers drömmar (Norstedts, 2012)

Annonser

3 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s