Att döda eller dödas

Temples värld är full av blodtörstiga zombier (kallade slempåsar) och nästan lika blodtörstiga människor. Hon har lärt sig att vara pragmatisk. Det är döda eller dödas som gäller i det postapokalyptiska USA hon växt upp i – och hon har blivit riktigt bra på att döda. Samt att fly, bort från monster och bort från människor som gör saker alltför komplicerade.

Alden Bells ”I dödsskuggans land” är en zombieroman med en ovanligt hårdkokt tonårstjej som protagonist. Hon är ett barn av sin tid, uppväxt i ruinerna av en kollapsad civilisation. Visst har hon hört talas om hur det var förut, innan zombierna tog över, men Temple bemöter de flesta av dessa historier med skepsis. Det låter helt enkelt för bra för att vara sant.
Det är när Temple tvingas interagera med andra människor som hon får problem. Först tvingas hon döda en man i självförsvar vilket leder till att hon blir jagad av hans hämnande bror. Sedan råkar hon rädda en förståndshandikappad man från death by zombie och känner att hon har ett ansvar att föra honom i säkerhet. Men detta påtvingade sällskap river upp gamla minnen hos Temple, minnen hon hellre hade lämnat glömda och begravda. Minnen som gör henne sårbar i en värld där man måste vara stark för att överleva.

”I dödskuggans land” är en roadtrip genom ett USA i ruiner. Temple tvingas stjäla, ljuga, manipulera och döda för att ta sig till sitt mål. På vägen träffar hon en mängd mer eller mindre mänskliga överlevare som alla har valt olika taktiker för att överleva. Vissa av dem när fortfarande ett hopp om att kunna återuppbygga civilisationen, medan andra fortfarande lever i förnekelse eller i ständig krigsberedskap.
Det är intressant att följa Temples väg. Vissa av de hinder hon träffar på vägen känns lite fåniga (hillbillymutantmördarfamiljen var bara ett enda långt WTF från början till slut) eller förutsägbara (Griersons gods). För att vara en postapokalyptiskt landskap känns Bells värld misstänkt välfylld av människor, fungerande resurser och mat som mirakulöst hållit sig färsk i decennier.

Att jag, trots en del invändningar, ändå tyckte mycket om ”I dödsskuggans land” beror på Temple. Hon är en komplex figur, samtidigt hård och skör. Hon brottas en hel del med sitt samvete och med funderingar över om hon egentligen är ett dugg bättre än de slempåsar hon dödar. Som alla bra zombieromaner handlar det om så mycket mer än monster, det handlar om att vara människa. Om att behålla sin mänsklighet. Och även om boken som postapokalyptiskt verk är långt ifrån briljansen i ”The Road” så är det en mycket läsvärd roman med en närmast oförglömlig protagonist.

Alden Bell – I dödsskuggans land (Mix förlag, 2012)

4 kommentarer

  1. Skummade bara din recension, men ser väldigt mycket fram emot att läsa denna … Köpte den efter att vi snackade om den på middagen efter bibliotekssnacket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s