Det monstruösas sorgesång

23 Aug

Hon föds och dör i Máláge socken, i det som ska bli Malå. Stor-Stina kallades hon. En samisk kvinna av gigantiska proportioner, som väcker både förundran och fruktan hos sitt folk. Som reser Europa runt tillsammans med Wolfgang Wolfensteins freakshow. Inte ens när hon dör släcks intresset, då professorerna vid Karolinska vill spara hennes kropp för forskningsändamål.

”Rekviem för en vanskapt” är Mattias Hagbergs skönlitterära debut. Det är en tät liten roman, lika fylld av vackra formuleringar som av groteska inslag och ymnig kroppslighet. Ett slags hybrid mellan skräckhistoria och idéroman, där begreppet normalitet vrids och vänds. För vem är det egentliga monstret? Stor-Stina, som bara haft oturen att födas i en avvikande kropp? Wolfenstein, som utnyttjar de vanskapta och de avvikande (och publikens fördomar om dessa) för att tjäna pengar? Eller den akademiska eliten, som i sin iver att dissekera och klassificera inte ens drar sig för att gräva upp gravar?

”Rekviem för en vanskapt” är till största delen skriven ur andra person singular, det vill säga i du-form. Det är ett ganska ovanligt berättar perspektiv, men Hagberg får det att fungera väldigt väl. Det ger en närhet i texten, en intimitet som gör det omöjligt att värja sig för Stor-Stinas öde. Det ger också en poetisk klang, särskilt i och med att där finns en ständigt närvarande berättare.

Förutom normaliteten vis monstrositeten så finns det ett genomgående tema i romanen som handlar om krocken mellan provinsiell kristendom och gammal samisk tro. Om en tid och en plats som låg i brytpunkten mellan dessa trossystem. och om de människor som inte välkomnades in i kyrkans gemenskap, de som frivilligt valde att ställa sig utanför. Vad som händer med själen efter döden, är det verkligen helt beroende av var en kropp råkar begravas?

”Rekviem för en vanskapt” är en tankeväckande roman. Välformulerad och välkomponerad, ett läsmåste för den som intresserar sig för det monstruösas plats i en värld där normalitetsbegreppet härskar.

Mattias Hagberg – Rekviem för en vanskapt (Atlas, 2012)

About these ads

12 svar to “Det monstruösas sorgesång”

 1. zimmu.com 23 augusti 2012 at 15:38 #

  Hej!

  Tänkte bara tipsa dig och andra bokälskare att du på sidan http://www.zimmu.com hittar mängder av böcker för gratis nedladdning! Allt är 100% lagligt och gratis!

  God läsning!

  • bokstävlarna 23 augusti 2012 at 20:57 #

   Okej. Det verkar ju lite för bra för att vara sant … ;)

 2. Mia Hansén 23 augusti 2012 at 19:04 #

  Ojoj! Jag var helt såld redan vid den Frankenstein-aktiga känslan av storyn, sen kom du-perspektivet som jag helt avgudar. Denna bok ska jag läsa, helst nu! Tack för tips.

  • bokstävlarna 23 augusti 2012 at 21:00 #

   Jag gillar också du-perspektivet när det fungerar och här är det väldigt väl genomfört. Och storyn är så oerhört intressant, så jag tror och hoppas verkligen att du kommer att gilla!

 3. Calliope 23 augusti 2012 at 23:12 #

  Den här har jag varit nyfiken på sedan jag såg den i katalogen – tack för att du recenserade så jag fick veta lite mer! Blev mycket nyfiken nu :)

  • bokstävlarna 24 augusti 2012 at 11:11 #

   Jag blev också väldigt nyfiken när jag såg den i katalogen, så är glad att jag fick ett recex. Läsning rekommenderas å det varmaste!

 4. Ullis 27 augusti 2012 at 15:23 #

  Låter mkt spännande!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Läsrapport augusti « Bokstävlarna – en bokblogg - 03 september 2012

  […] – Natthimmel Nene Ormes – Udda verklighet Paula Guran (ed.) Vampires: The Recent Undead Mattias Hagberg – Rekviem för en vanskapt William Gibson – Neuromancer Paul Auster – Sunset Park Grant Morrison & Dave McKean […]

 2. Rekviem för en vanskapt | Tystnad - 16 oktober 2012

  […] som har läst: Bokstävlarna, Booze’n'books, Swedish Zombie, Reflektioner allteftersom, Marcusbiblioteket, Kreativituren, […]

 3. “lappar var ju som alla visste små och klena, inte väldiga och starka” « (inte så) Anonyma Biblioholister - 27 oktober 2012

  […] jag undrar fortfarande hur jag kunde missa den här boken BÅDE hos Swedish Zombie och hos Bokstävlarna – men så är det. Tur att jag hittade den ändå, […]

 4. Rekviem för en vanskapt – Mattias Hagberg « Eli läser och skriver - 07 december 2012

  […] som läst: Tystnad, Marcusbiblioteket, Bokstävlarna, Swedish […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 84 andra följare