Snyggt formulerad bagatell

Amanda Svenssons ”Hey Dolly” är en sådan där bok som har figurerat länge på min mentala att läsa-lista. Inte en tillräckligt angelägen bok för att kasta sig över, men jag har hört så mycket bra om Svenssons debut och i synnerhet om hennes språk att nyfikenheten till slut tog överhanden.

I ”Hey Dolly” får vi lära känna Dolly, som uppkallats efter den amerikanska silikonfyllda countrysångerskan. Hon har en tråkig pojkvän hon inte är kär i, vänner som är psykiskt störda och stora problem med livet i allmänhet.

Själv har jag lite problem med att stå ut med Dolly och hennes vilda associationer hit och dit. Hennes ständiga svärande och raljerande, hennes svårigheter att hålla sig till något slags ämne i ett helt kapitel (dvs ca 3 sidor). Visst kan Amanda Svensson tämja orden, forma dem i roliga konstellationer och bygga spännande ttryck. Men jag kan inte komma ifrån att ”Hey Dolly” känns som en enda lång skunkdagbok. Som om meningarna finns där för att se snygga och roliga ut, för att provocera eller locka till skratt, snarare än att bjuda på något djup. Ibland bränner historien till, blir angelägen, men då byter Svensson spår och skriver om något helt annat innan jag ens har hunnit börja engagera mig.

Det tog mig någon timme att läsa ”Hey Dolly” och bara någon vecka att glömma bort vad boken handlade om. Jag var tvungen att bläddra igenom boken igen för att ens minnas något förutom skunkdagbokskänslan, och det är inget särskilt gott tecken. För trots alla snygga formuleringar så blir inte ”Hey Dolly” något mer än en bagatell, en underhållning för stunden som snart faller i glömska.

Amanda Svensson – Hey Dolly (Norstedts, 2008)

Annonser

10 comments

  1. Samma sak kände jag, att den var bra och underhållande för stunden. Men sen försvann den. Kan fortfarande inte komma på riktigt vad den handlar om, fast att jag tänkt på det en stund nu…

  2. Skunkdagbok är ordet! Kändes nästan som att läsa min EGEN skunkdagbok från när det begav sig. Läste Hey Dolly för mindre än två månader sen och kommer knappt ihåg något av handlingen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s