Ångest & ambivalens

I ”Gå din väg men stanna” av Johanna Nilsson får vi återigen stifta bekantskap med Hanna från Nilssons debutroman ”Hon går genom tavlan, ut ur bilden” från 1996. Hanna är vuxen nu och utgiven författare men hon har fortfarande många problem. Speciellt med maten och ångesten och med det här att vara vuxen.
När Hanna träffar Alex ställs problemen på sin spets. För Hanna vill ju vara med Alex, hon vill dela hans liv och bli vara frisk och lycklig med honom. Men ångesten som har följt med henne sedan barndomen vägrar släppa taget. Och det hela blir ännu mer komplicerat av att Alex har två barn från ett tidigare förhållande, barn som Hanna inte riktigt orkar med.

Titeln ”Gå din väg men stanna” är välvald. Hanna känner sig ambivalent inför det mesta i sitt liv och kanske i synnerhet inför de krav som förhållandet med Alex ställer på henne. Samtidigt som hon vill få bort sin ångest och sina ätstörningar så har hon oerhört svårt att släppa taget om det förgångna och gamla mantran hon upprepat för sig själv så många gånger att de blivit till sanningar.

Hanna är på många sätt fortfarande ett barn, inte minst på en emotionell nivå. Hon ställer ibland helt omöjliga krav på den mycket tålmodige Alex. Men det är svårt att inte sympatisera med henne och som läsare inser man tidigt att hennes livslånga ätstörningar har satt mycket djupa spår i både kropp och sinne.
”Gå din väg men stanna” känns ganska mycket som en ungdomsroman, både språkligt och känslomässigt, trots att Hanna är över trettio. Det är förmodligen helt medvetet med tanke på Hannas personlighet, men personligen hade jag föredragit en lite mer vuxen roman. Lite mer komplexitet, lite mindre dramatik.

”Gå din väg men stanna” är en bra roman, men inte en av Nilssons allra bästa. Även om jag anar att den för henne till för något av det viktigaste hon har skrivit.

Johanna Nilsson – Gå din väg men stanna (Månpocket, 2012)

Annonser

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s