Tillbaka till Glasgow

I ”The Dead Hour” är den unga journalisten Paddy Meehan tillbaka och numera jobbar hon nattskiftet. Det innebär att hon nätterna igenom åker runt i Glasgow till diverse brottsplatser och olycksplatser som hon hoppas ska leda till en story intressant nog att hamna i tidningen. En natt hamnar Paddy i stans finare förorter efter ett klagomål om störande ljud från grannarna. Polisen verkar inte se något misstänkt och lämnar snabbt platsen, och Paddy följer deras exempel. Händelsen skulle snart vara bortglömd om det inte vore för två saker. För det första mördas den kvinna som bor i huset de besökte någon gång under natten. För det andra fick Paddy en femtipundssedel för att hålla tyst. En sedel hotar att omintetgöra hennes spirande karriär om hon lämnar in den till polisen, men som också kan innehålla viktiga ledtrådar om vem mördaren är.

”The Dead Hour” är Denise Minas andra bok om Paddy Meehan. Det Glasgow som Mina skildrar är fortfarande hårt, kallt och skoningslöst mot sina utsatta. Paddy kämpar fortfarande med vikten och med att bli erkänd på jobbet, även om hon har en smula lättare med den andra punkten i den här boken. I den första boken, ”The Field of Blood”, vistades vi i Glasgows allra fattigaste delar. I den här boken har vi förflyttat oss till de finare förorterna, som visar sig dölja lika många mörka hemligheter.

Jag gillar uppbyggnaden av storyn i ”The Dead Hour”. Vi får som läsare veta ganska mycket om mordfallet redan från början och får dessutom följa flera inblandade parallellt med Paddys historia. Det gör att boken inte känns som en typisk intrigdriven deckare, där hela poängen är ett stort avslöjande av vem mördaren är på slutet. Det blir faktiskt mer spännande att följa Paddy när vi som läsare hela tiden är steget före.

Något annat jag gillar är att det känns som att Paddy fått lite mer självförtroende, lite mer skinn på näsan. Hon bantar fortfarande konstant, men hennes familj behandlar henne bättre. Vilket inte är så konstigt, då hon är den enda med fast inkomst. Något som gör hela historien med femtiopundssedeln extra jobbig, då så mycket pengar skulle göra stor skillnad för Paddy och hennes familj om hon kunde behålla pengarna.

Mina är bra på att skriva om utsatta människor, oavsett om det handlar om fattiga barn eller sönderknarkade partytjejer. Det är de delarna som bränner till mest, som stannar kvar efter läsning. Synd bara att det måste till en deckarhistoria också, för om Mina skulle satsa på att skriva mörka psykologiska skildringar i stil med JCO tror jag att hon skulle kunna bli ungefär hur bra som helst.
Denise Mina – The Dead Hour (Bantam press, 2006)

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s