Psykedelisk serietripp

Greg Feely är en mycket ensam och mycket sorglig man. Det enda av substans i hans liv är hans katt och hans porrberoende. En dag kommer han hem och hittar en naken kvinna i sin dusch, en kvinna som berättar för honom att han egentligen är Agent Slade, medlem i den ytterst hemliga organisationen The Hand. En organisation som försöker förhindra en allt mer kaosartad värld från att falla i bitar.

”The Filth” är en bisarr, grotesk, psykedelisk serie. Märkligare och på många sätt mörkare än något annat jag har läst av Grant Morrison. Men samtidigt också väldigt rolig på ett ganska twistat sätt. Jag menar, en av karaktärerna är en superintelligent mordisk chimpans som också är en före detta KGB-agent. Och som sköt JFK. Och då har jag inte ens nämnt delfinerna …

Det är svårt att genrebestämma ”The Filth”. Den är en del cyberpunkig SF, en del splattrig grotesk, en del klaustrofobisk psykologisk mardröm, en del tragisk antihjälteskildring, en del skamlös underhållning och en del metalitterär abstraktion. Det är förrvirrande och förförande, obehagligt och roligt. Samt omöjligt att försöka beskriva i skrift.

Kapitlen om ”The Pornomancer” gör till de bästa. En twistad SF om en megalomanisk porrkung och en genmanipulerad porrstjärna vars supersperma hotar världens kvinnliga befolkning. Jag gillar också delarna som handlar om Paperverse, en verklighet befolkad av superhjältar, sammankopplade med vår verklighet. En ironisk berättelse om vad det innebär att vara hjälte.

”The Filth” är som sagt mycket svår att beskriva. Men ett måste för den som gillar sina serier åt det mer bisarra hållet. Själv gjorde den mig mycket sugen på att läsa Grant Morrisons ”The Invisibles”, en serie jag märkligt nog aldrig har kommit mig för att börja läsa trots att jag har tänkt göra det i åratal.

Grant Morrison m.fl – The Filth (Vertigo, 2004)

4 kommentarer

  1. Jag måste läsa om The Filth snart någon gång. Invisibles är verkligen läsvärd. Lite väl flummig ibland men jävligt skön, infallsrik och spännande. Har du läst Doompatrol, Morrisons dadistiska, surrealistiska superhjälteserie? Jättekonstig och bra. Finns förresten med en terroristapa – apropå exemplet ovan – som blir kär i en hjärna som blir inplanterad i en robot, bara för att nämna något som inte är särskilt konstigt jämfört med allt det andra som händer där.

      1. Doompatrol har jag inte läst, men skulle vilja läsa. Låter som att det är precis i min smak. :)
        Har mest läst Morrisons Batman, New X-Men och 2000 AD-grejer. Han har gjort så mycket, känns som att det finns mängder jag inte ens har hunnit börja läsa ännu. Men Invisibles står på tur iaf!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s