As above, so below

21 Jun

Mike Careys och Glenn Fabrys grafiska roman ”Neverwhere” är en serieadaption av Neil Gaimans roman med samma namn (som i sin tur är baserad på en tv-serie för BBC). Låter det komplicerat? Det är egentligen ungefär såhär enkelt: serieversionen av ”Neverwhere” är svinbra.

Richard Mayhew lever ett ganska vanligt London-liv med en tråkigt jobb och en flickvän som inte riktigt uppskattar honom. En dag hjälper han en ung kvinna, Door, som ligger skadad på gatan och hans liv vänds upp och ner. Door kommer nämligen från London Below, en dold värld som ligger gömd under vår vanliga. En värld fylld av magi, monster och märkliga ting, där Londons tunnelbanestationsnamn får mycket bokstavliga betydelser. När Richard väl dragits i i den världen märker han att det är oerhört svårt att ta sig tillbaka till sin gamla värld och sitt gamla liv igen.

”Neverwhere” är en av mina favoriter bland Gaimans böcker. Det är också en historia som gör sig synnerligen bra i serieformat. De karaktärerna och vändningarna i historien, skillnaderna mellan London Above och Below – det är väldigt väl genomfört. Inte minst tack vare den begåvade Glenn Fabry, som står för de snygga illustrationerna.

Mike Carey tvingades skriva om Gaimans originalhistoria en hel del för att få den att fungera, bl.a bytte han perspektiv från tredje till första person. Greppet fungerar dock väl och jag tycker att Carey har behållit hjärtat i originalhistorien samtidigt som han anpassat den väl till formatet.

För mig som har läst ”Neverwhere” några gånger är det svårt att avgöra hur bra serieversionen skulle stå på egna ben. Men jag tror att den skulle uppskattas även av någon som inte läst romanen, särskilt om man tillhör den skara som älskar serier lite extra mycket.

Mike Carey & Glenn Fabry – Neil Gaiman’s Neverwhere (Vertigo, 2007)

8 svar to “As above, so below”

 1. Maria 23 juni 2012 den 22:42 #

  Gud vad rubriken får mig att tänka på The Craft. :)

  • bokstävlarna 24 juni 2012 den 14:05 #

   Älskar The Craft! :)

   • Maria 24 juni 2012 den 18:47 #

    Jag också. EMK borde ha en The Craft-kväll någon gång. Känns som vår typ av film. :)

    • bokstävlarna 25 juni 2012 den 13:52 #

     Ja men JA! Jag misstänker att vi alla redan har sett filmen, men det är ju inget som helst hinder. ;)

 2. Miriam Tisander 27 juni 2012 den 22:07 #

  Hade Neverwhere hemma förut men läste en tredjedel och fastnade tyvärr inte. Men är jätteintressera av grundhistorien och hur den slutade så detta verkar ju perfekt för mig som älskar seriealbum/grafiska noveller!

  Har haft den på önskelistan sen länge men har hittills inte hört nått om den så det var ju kul att höra att den var bra =)

  • bokstävlarna 28 juni 2012 den 17:33 #

   Det är ju iofs samma story, så om du inte fastnade för romanen så finns det väl viss risk att du inte fastnar för serieadaptionen heller. Men den är mycket bra, så rekommenderas absolut! :)

Trackbacks/Pingbacks

 1. Läsrapport juni « Bokstävlarna – en bokblogg - 01 juli 2012

  […] Rothfuss – The Name of the Wind Jenny Milewski – Skalpelldansen Mike Carey & Glenn Fabry – Neverwhere Jenny Strömqvist – Smittad Jean Rhys – Sargassohavet Andrzej Sapkowski – The […]

 2. Seriesöndag: A Game of Thrones the graphic novel « Bokstävlarna – en bokblogg - 04 november 2012

  […] av böcker man känner och älskar. Ibland kan serieversionen snudd på överträffa sin förlaga. Mike Careys och Glenn Fabrys serieadaption av Neil Gaimans urban fantasy “Neverwhere” är ett bra exempel. Ofta känns det snarare […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 88 andra följare