Ytlig reklamvärld & brittisk 20-talsdekadens

Jag har skrivit tidigare om att jag tycker att e-noveller är ett mycket trevligt format. Det mesta jag läser i elektroniskt format består faktiskt av noveller eller serier, även om jag har som ambition att läsa fler romaner.
Nystartade Collings förlag satsar på e-noveller. De första två noveller som förlaget gett ut är sinsemellan ganska olika

Daniel jobbar som AD på en av Stockholms häftigaste reklambyråer. Han är bra på sitt jobb och vet om det. Men när en del av hans förflutna dyker upp utan förvarning och får Daniels karriär i gungning så har han ingen aning om hur han ska hantera motgången. Hur kunde det här hända honom?

”Alter ego” är Adam Hanssons debutnovell. Den utspelar sig i samma reklamvärld som han själv jobbat i och det märks att han har koll på jargongen, begreppen och miljön. Det märks också ganska tydligt att det här är en debut. Språket är bitvis lite svajigt och slutet känns rätt forcerat. Det är som ett skolexempel på hur man skriver en novelltwist och känns därför väldigt förutsägbart.
I höst kommer Hanssons roman ut ”Doktor Kessners hemlighet” (en ungdomsäventyrsroman som enligt beskrivningen låter lite som Fem-gänget på crack).
Adam Hansson – Alter ego (Collings förlag, 2012)

Isabel har förändrats. Hennes make William jobbar i London och träffar bara sin familj om helgerna. Men han känner sig alltmer som en främling i sitt eget hem, sitt eget liv, medan den nya Isabel håller hov för sina dekadenta vänner. Finns det ens något av den gamla Isabel som han gifte sig med? Eller är den nya glamorösa versionen av hans hustru här för att stanna?

Katherine Mansfields ”Den nya Isabel” är ett litet mästerverk i novellform. Språket, den brittiska 20-talsmiljön, karaktärerna. Allt som inte sägs rakt ut men som ändå kan anas mellan raderna. Det här är ett mycket bra exempel på varför jag håller novellformatet så högt.
Frågan jag nu ställer mig är varför jag tidigare inte har läst något av Katherine Mansfield. Det måste jag råda bot på snarast!

Katherine Mansfield – Den nya Isabel (Collings förlag, 2012)

Annonser

5 comments

  1. Jag är också sugen på Den nya Isabel. Hur många sidor är den på? Funderar på att låna och börja läsa den på laptopen (surfplattan är tyvärr out of town för tillfället).

    1. Pappersversionen är 32 sidor och jag tror att det är samma för e-versionen. Så jag tror att det funkar att läsa i datorn utan att det blir alltför jobbigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s