Serieperfektion

Jag har velat läsa Evan Dorkins och Jill Thompsons ”Beasts of Burden: Animal Rites” ända sedan Illusionernas blogg (en för övrigt mycket saknad blogg) lovebombade seriealbumet för flera år sen. Det tog ju bara ett och ett halvt år innan jag äntligen kom till skott.

Det lilla samhället Burden Hill hemsöks av en mängd övernaturliga monster; häxor, spöken, varulvar och zombier är bara några exempel. Områdets hundar (och en katt) tvingas ta itu med saken. Vägledda av en ”wise dog” möter de faror större och mer komplicerade än de någonsin kunnat ana. Vänskapsband sätts på prov och områdets hundar svetsas ihop till en flock stark nog att stå emot mörkrets krafter.

”Beasts of Burden” är en helt fantastisk serie. Rolig, fin, spännande och sorglig på en och samma gång. Själva konceptet låter så gulligt att det nästan blir fånigt, men det finns en hel del svärta med. Djur skadas och dör. Monstren är illvilliga och hänsynslösa. Och förhållandet mellan de olika hundpersonligheterna (och katterna) är så fint skildrad att jag blir lite tårögd.

Mycket av seriens storhet ligger i Jill Thompsons fantastiska teckningar. Eller snarare akvarellmålningar, där Thompson inte bara målar upp oerhört snygga miljöer, hon fångar dessutom varje hunds (och katts) unika kroppsspråk och ansiktsuttryck på pricken. Nog för att jag gillar Thompsons illustrationer i Sandman-albumet ”Brief Lives”, men det här är ljusår snyggare än så.

”Beasts of Burden: Animal Rites” är uppbyggd av ett flertal kortare episoder som hänger ihop. Lite som en tv-serie med en ”monster of the week”, men där en ”big bad” kan anas i bakgrunden. För ett Buffy-fan som jag är det omöjligt att inte dra paralleller mellan tv-serien och det här; humorn, samspelet mellan karaktärerna, blandningen av djupaste allvar och fåniga skämt.
Serier blir inte bättre än såhär. Perfektion!

För den som vill provläsa serien finns det några avsnitt att läsa här. Om man som jag hellre läser e-serier på surfplatta så finns kapitlet ”The Gathering Storm” (som serierutan med grodregnet är tagen från) att ladda ner gratis via Dark Horse-appen.

Evan Dorkin & Jill Thompson – Beasts of Burden: Animal Rites (Dark Horse, 2010)

10 kommentarer

      1. Nä, jag ångrar mig verkligen inte! Tack igen för ett fantastiskt serietips!
        Ser redan fram emot nästa volym, får väl anta att den där HB-shoten slinker med där…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s