Paranoid planetoid

En grupp människor är instängda i ett rum långt under marknivå. De är alla anställda vid gruvkolonin på Planet 63 och för att överleva tvingas de samarbeta. Men vissa av dem är inte vad de utgör sig för att vara. Andra bär på stora hemligheter. Och bit för bit får vi läsare reda på vad de egentligen gör på Planet 63 och vad det är som har hänt.

Lars Östlings SF-roman ”Planet 63” är en väl uppbyggd historia. Vi får följa de olika karaktärernas skiftande perspektiv, som pusselbitar av den stora helheten. Mest underhållande tycker jag det är att följa katt-och-råtta-leken mellan den federala agenten Ching och kolonins ”problemlösare” Groves. Men jag gillar att alla karaktärerna har en egen agenda, att de ljuger och manipulerar och hotar för att få sin vilja igenom. Ingen kan lita på någon annan, vilket ger romanen en lätt paranoid stämning.

Östling är skicklig på att beskriva miljöerna. Planet 63, denna gudsförgätna håla till koloni, framstår inte direkt som något lockande ställe. Det röda ljuset som aldrig försvinner ens på natten och gravitationen som får de mest vältränade människorna att huka under sin egen kroppsvikt ger planeten en mardrömsliknande miljö. Inte minst för att den dessutom är så avlägset belägen, som en isolerad liten klippö mitt ute i havet.

Eletaurerna, de varelser som jobbar i gruvorna, är enligt mig bokens svagaste inslag. Visst är det intressant med flockliknande varelser som kommunicerar med hjälp av valliknande sång i olika tonarter. Men de känns inte särskilt unika eller ens så viktiga för historien. Jag får inget riktigt grepp om dem.

”Planet 63” är en snabbfotad historia. Korta kapitel och snabba perspektivskiften bygger upp ett tempo som suger in läsaren utan att förlita sig på cliffhangers en masse. Klart läsvärt med andra ord.

Lars Östling – Planet 63 (En söt robot, 2012)

Annonser

2 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s