Två skräcknoveller

Jag läste några skräcknoveller från Mix förlag igen. Jag gillar novellformatet överlag och tycker att det gör sig synnerligen bra i e-boksform, där man ofta kan välja mellan att läsa enstaka noveller eller hela samlingar.

I Anders Fagers novell ”Tre veckor av lycka” får vi lära känna Malin vars största intresse är akvarier. Hon odlar, säljer och till och med bor bland sina älskade fiskar, vars sällskap hon föredrar framför människornas. I det fuktiga mörkret kliar, skaver och spricker Malins hud, vilket får henne att dra sig undan allt mer från världen. Vart sjätte vecka vaknar dock en hunger i hennes kropp och hon ger sig ut på krogen på jakt …

Det här är ingen våldsam skräcknovell. Men den kryper nära och skaver precis som kläderna gör mot Malins fjällande hud. Denna protagonist som väcker både sympati och vämjelse hos läsaren. Jag gillar skildringen av hennes utanförskap, hennes besatthet och hennes oresonliga målmedvetenhet. Det påminner mig en aning om John Ajvide Lindqvists ”Gräns”, som även den utforskar utanförskapets villkor och monstrets identitet.
”Tre veckor av lycka” har tidigare publicerats i novellsamlingen ”Samlade svenska kulter”.
Anders Fager – Tre veckor av lycka (Mix förlag, 2011)


Johan Rings ”Stugan” är också en skräcknovell, men av ett helt annat slag än Fagers. Den börjar som en psykologisk skräckskildring av realistiskt slag för att övergå i något långt mer ockult och blodigt.
Titeln syftar på en avlägset belägen stuga dit pedofilen Tom för den pojke han har kidnappat för att, som han ser det, de äntligen ska få vara tillsammans. Men det verkar som att de inte är ensamma i stugan. Tom hör ljud och känner på sig att något ondskefullt finns i närheten, något som väntar på sin chans.

Jag gillar hur Ring blandar olika skräckgenrer i sin novell. Det är snyggt gjort och gör mig mycket nyfiken på att läsa mer av denna författare. ”Stugan” har en vändpunkt som kanske inte är helt oväntad för den vane skräckläsaren, men som ändå känns intressant.
Mix förlag kommer att ge ut fler noveller av denne författare, och jag kommer definitivt att hålla utkik efter dem.
Johan Ring – Stugan (Mix förlag, 2012)

9 kommentarer

  1. Fagers novell har jag läst, men inte Johan Ring. Men det låter som något jag skulle gilla :)

  2. Jag tackar för uppmärksamheten. :) Tänkte bara passa på att säga att ”Mörkret i utkanten av stan”, novellsamlingen som föregående talare var vänlig nog att göra reklam för, består av 4 noveller, och det är dessa som just nu ges ut en och en av Mix Förlag. Jag har gått igenom texterna, trimmat och snyggat till här och där, och därför känner jag mig personligen mer bekväm med att rekommendera att man läser novellerna så som de nu publiceras av Mix. Näst på tur är för övrigt ”Saken som åt Danny Smith”, som publiceras den 29e maj.
    Men tack ändå för omtanken, fhast, det uppskattas mycket! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s