Istället för ljud är du stilla tyst

I ”Kaninhjärta” får vi lära känna tvillingparet Mary och Anne. De har ett mycket nära förhållande (för nära, skulle jag vilja påstå) och kallas ”Maryanne” till och med av sin egen mor. Men det är inte helt lätt att ha en tvillingsyster som Mary. Anne brottas ständigt med Marys självdestruktiva beteende, hennes jakt på bekräftelse och hennes hetsiga humör. Att de båda tonårstjejerna dessutom har mediala krafter gör inte saken enklare. De dras nämligen in i en grupp av medier som söker efter en försvunnen liten flicka, och detta sökande tär på tvillingarna.

Christin Ljungqvists ”Kaninhjärta” är en oerhört säker debutroman. Författarens har verkligen lyckats fånga de båda tvillingarnas ganska undflyende och komplicerade personligheter. Hon lyckas också foga samman två till synes oförenliga litterära genrer – en ångestfylld coming of age-skildring och en paranormal kriminalhistoria – på ett sätt som inte känns det minsta krystat eller konstruerat.

En av Ljungqvists stora styrkor är språket. Hon har ett öra för dialog, och särskilt samtalen mellan tvillingarna är mycket välskrivna. Det pågår så mycket under ytan, så mycket som aldrig sägs eller ens antyds, men som ändå kan anas.
Jag är inget större Kent-fan (även om jag lyssnade tillräckligt mycket på bandet i mitten av 90-talet för att kunna ge det här blogginlägget en Kent-rubrik), men jag gillade ändå tilltaget att döpa varje kapitel efter en av bandets låtar, med en textrad som en underrubrik. I och med att Mary älskar bandet känns det inte bara roligt på ett musiknördigt sätt utan också självklart. Bandets texter blir som en röd tråd genom berättelsen, ännu en pusselbit till Marys knepiga personlighet.

”Kaninhjärta” är ganska tung läsning. Inte så mycket på grund av kriminalhistorien (även om den är sorglig på sitt sätt), utan på grund av Marys obevekliga dragning till undergången. Det är tydligt från första början var det hela kommer att sluta, men det gör ändå ont att följa Annes desperata försök att rädda sin syster från sig själv.

”Kaninhjärta” är en imponerande debut. Det är en bok som balanserar på gränsen mellan ungdomsroman och vuxenbok, mellan realism och övernaturlighet, mellan mörker och ljus. Vackert, vemodigt och välskrivet.

Christin Ljungqvist – Kaninhjärta (Gilla böcker, 2012)

Annonser

14 comments

 1. Har sett den här boken fladdra förbi i bokbloggosfären men helt lyckats missa tvillingtematiken. Detta låter ju på mer än ett sätt som en bok för mig!

  1. Tvillingtemat som är så stort och viktigt i den här boken också! Jag tror att du skulle gilla skarpt. Fint språk och stämning, och en rejäl dos litterärt mörker.

 2. Visst är den fantastisk! Gick faktiskt rakt upp på min favoritlista. Väldigt fin recension :)

  (Och blir väldigt förvånad över att du inte har läst den än Helena. Känns helt klart som en bok för dig:))

   1. Lingonhjärta – Ja! Ny favorit, definitivt! :)

    Helena – Jag hade turen nog att hitta författarens blogg för ett tag sen, annars hade jag kanske också missat det här guldkornet.

    1. Som Sveriges största Kent-fan-över-30-år måste jag såklart läsa den här boken! (Se ett skrikande, svimmande Beatlesfan framför dig, det är jag på Kentkonsert!!). Att den verkar väldigt lovande är ett plus det med!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s