Parasollbärerska på drift

Då detta är tredje delen i en bokserie vill jag utfärda SPOILERVARNING!

”Blameless” är den tredje delen i Gail Carrigers bokserie om den parasollbärande tekonässören Alexia Tarabotti. Efter de omvälvande händelserna i slutet på förra boken har Alexia lämnat både sin make och tjänsten som drottningens muhjah, representant för de själlösa. Hennes liv är minst sagt komplicerat. När det så visar sig att Alexia återigen befinner sig i livsfara så bestämmer hon sig för att tillsammans med sin trogne butler (och livvakt) Floote och coola uppfinnaren Madame Lefoux fly landet och bege sig till sin fars hemland; Italien. Ett beslut som visar sig ta henne och de båda kompanjonerna ur askan i elden.

”Blameless” är, liksom de tidigare böckerna i serien, underhållande, spännande och en liten smula fånig. Jag tycker att denna tredje bok i ordningen är bättre än den andra, då det känns som att Alexia återfunnit sitt skarpa intellekt igen och att handlingen känns mindre förutsägbar. Miljöombytet gör boken gott, resan genom Europa är ett nöje att följa. Inte minst då kulturkrockarna gör sig påminda:
”What I heard … Oh, I can hardly speak of it … I heard that in Italy they drink” – she paused – ”coffee.”

En annan aspekt som jag tycker gör ”Blameless” lite bättre än sina föregångare är att man har börjar ana lite större, mer genomgående teman. En fingervisning om vad de återstående böckerna kommer att handla om, tänker jag. Så länge Carriger fortsätter skriva med samma torra humor och finurliga språkliga krumbukter så kommer jag garanterat – och med stort nöje – fortsätta att läsa.

Gail Carriger – Blameless (Orbit books, 2010)

Annonser

3 comments

  1. Hej! Jag undrar om du möjligtvis har någon aning om/när den här boken kommer ut på svenska? Har sträckläst de två första, men är inte så sugen på att läsa på engelska för det är jag superdålig på hahs

    Tack för svar på förhand, kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s