33 frågor

Det är så fantastiskt fint att vara bokbloggare ibland. Det kan nämligen innebära att man när man är bortrest på semester blir utmanad att svara på 11 roliga frågor – av tre olika personer. 3×11 kluriga frågor följer här, i den ordning jag blev utmanad.

Först ut är frågorna från Jessica med bloggen Den var bra.

1. Bokus eller AdLibris?
Om jag ser till min köpstatistik så vinner Adlibris överlägset. Lägre priser, snabbare leveranser, bättre utbud av de genrer jag läser.
2. E-bok eller ljudbok?
E-bok! Jag har nyss börjat nöjesläsa i detta format, men jag gillar det. Särskilt noveller gör sig väldigt bra i e-format tycker jag.
3. Bästa tidning eller tidskrift om litteratur?
Jag läser nästan inga tidskrifter alls, förutom Utopi och Skriva, så det får bli de två (även om de inte är renodlade litteraturtidskrifter direkt).
4. Hur många lån har du på ditt lånekort just nu?
Jag har en ynka lånebok hemma. Den är lånad på en biblioteksfilial som är stängd för renovering för tillfället, så jag får ha den hemma tills i höst.
5. Vilka tre författare skulle du vilja ha med i en läsecirkel, ni blir bara fyra?
Jag känner att jag måste svara att den författare som jag redan är med i samma bokcirkel som, Sara, är så grym så att jag självklart skulle vilja ha med henne även i denna högst teoretiska cirkel. Sen tänker jag att vi skulle släpa dit Joss Whedon och Elizabeth Hand och nörda loss ordentligt.
6. Vilken bok har du haft för stora förväntningar på?
Jag blev besviken på Donna Tartts ”The Little Friend” när jag först läste den för ungefär tio år sen, enbart för att den inte var någon ny ”The Secret History”. Lite orättvist, kan tyckas.
7. Ditt favoritbibliotek?
Jag gillar Serieteket och Stadsbiblioteket väldigt mycket.
8. Köpa eller låna böcker?
Köpa! Jag älskar bibliotek, men jag älskar att äga böcker ännu mer. Om jag kan och har råd köper jag alltid min nöjesläsning, men kurslitteratur lånar jag helst.
9. En bra presentbok till ett brudpar?
Jag fick en fantastisk bok på min möhippa som mina vänner hade gjort om mig och dem. Något liknande fast om ett brudpar tror jag skulle göra succé.
10. Vilken författare skulle du vilja intervjua på Bokmässan i höst? Jag vet inte ens om jag kommer att åka på Bokmässan i år, än mindre vilka författare som ska dit. Men om jag får fabulera helt fritt så tänker jag att Margaret Atwood skulle vara intressant att ha en pratstund med.
11. Vad skulle din självbiografi heta?
Förmodligen samma sak som någon låt jag älskar. ”It’s called a heart” kanske.

Claras (the curious case of the books) frågor följer:

1. Om du åter igen blev, 16/17, skulle på disco, skoldans vad man nu vill kalla det, och det var dags för tryckare, för detta är nämligen en sådan tillställning där det dansas tryckare, vilken låt vill du då göra det till?
När jag var 16-17 år var jag too cool for school och skulle hellre ha dött än att bevista en skoldans. Som sjuttonåring tillbringade jag mina helgkvällar med att försöka gå ut på diverse söderkrogar (Hannas!) och spana på indiepopstjärnor. Jag höll mig långt borta från allt vad som alls hade något med discon att göra (om det inte syftade på Pulps ”Disco 2000” förstås). Jag skulle däremot inte ha tackat nej om någon spinkig indiekille med snedlugg bjudit upp till dans till ”Last night I dreamt that somebody loved me”.
2. Vilket sådant där redigt, mastodontverk, har du hemma i hyllan, som du vet att du egentligen borde älska, men ändå aldrig tagit dig för eller tagit dig igenom?
Det enda olästa mastodontverk jag har i hyllorna är nog ”Anna Karenina”. Någon gång ska den bli läst.
3. Vilken bok/scen beskriver bäst kärlek så den blir riktigt trovärdig och man själv nästan faller dit och blir kär på kuppen?
Det är svårt med kärlek i litteratur. Jag gillar inte fluff så mycket, föredrar när kärlek känns lite komplicerad och skev. En kärlekshistoria jag verkligen uppskattar är den mellan Dan och Karla i Douglas Couplands ”Microserfs” – nördkärlek när den är som finast.
4. Om du fick bygga en egen liten kärnfamilj, hur tilltuffsad och märklig som du vill, vilka litterära karaktärer/författare skulle du vilja att den bestod av då? Allt från så enkelt som att ha singelmamman eller sitt påhittade släkträd fyllt av farbröder och kusiner går bra.
Det skulle vara fint med en familj bestående av döden i olika skepnader. Terry Pratchetts Discworld-Death som laidback pappa, Neil Gaimans Death som cool syster, Döden från ”Boktjuven” som den pratsamme morbrodern, Judge Death från 2000 AD den psykopatiske kusinen och självklart den svarta kaninen från Watership Down som husdjur.
5. Har du någonsin haft eller har du en låtsas vän, osynlig alltså, Mållgan style, och känner du ibland att du i större utsträckning vill ha en nu som vuxen?
Jag har faktiskt aldrig haft någon osynlig vän och var som liten mycket skeptisk inställd till Mållgan. Däremot hade jag imaginära husdjur (mest katter och hundar), och skulle inte tacka nej till en låtsaslemurvän idag.
6. Att författare vätskar strupen ibland är ju inte okänt, om du blev en storslagen författare, vilken skulle vara din go to drink som du dricker när det skrivande berget är svårt att se toppen på? (Lite dekadenta måste vi ju få vara, jag tror nog alla jag valt ut är vuxna nog att ha en favoritdrink.)
Single malt, straight. Något riktigt rökigt i stil med Laphroaig tänker jag mig.
7. Hur organiserar du ditt bloggande? Sätter du dig bara ner, klickar nytt inlägg, och skriver om det som kommer dig an, eller har du planerat i förväg och kanske till och med gjort upp ett schema för vad som skall hända? (Denna fråga pågrund av att innan jag fick denna utmaning ikväll inte hade någon som helst aning om vad jag skulle blogga om, trots att jag gärna ville)
När det gäller recensioner och temainlägg brukar jag vara organiserad. Jag bestämmer i vilken ordning böcker ska recenseras, utifrån recensionsdatum och för att få en bra balans. Ibland skriver jag dem i förväg och tidsinställer. När det gäller andra typer av inlägg brukar jag däremot vara ganska impulsiv och gå efter lust och plötsliga infall.
8. Om du fick ett superhjälte/skurk alterego, vad skulle du då heta och vilka skulle dina krafter vara?
Det skulle vara sjukt användbart att kunna tysta ner vilka ljud som helst bara genom att peka på dem. Jag skulle heta Mute och alla högljudda mobilpratare på tunnelbanan, brölande grabbgäng och skrikande dagishorder skulle frukta mig!
9. Vilken plats på jorden, denna verkliga, skulle du helst teleportera dig till just nu och varför?
Jag skulle lätt kunna tänka mig att teleportera mig tillbaka till Tokyo igen. För att två veckor var på tok för kort tid för att hinna uppleva hela den fantastiska staden.
10. På tal om teleportering, vilken fiktiv uppfinning hoppas du mest på att bli verklighet?
En egen TARDIS skulle inte sitta fel.
11. Och sist men inte minst, vad ser du allra mest fram emot just nu?
Jag befinner mig för tillfället i något slags önskelimbo, eftersom jag just varit med om det jag sett fram emot allra mest (bröllopsresa). Men okej, jag ser fram emot nästa utlandsresa. När den nu blir.

Från Frida (Påhittade nöjen) kommer dessa frågor:

1. Vilken bok läser du just nu?
Jag läser Elitistmörkerklubbens nästa bokcirkelbok, M.E Pattersons ”Devil’s Hand”. Har precis börjat, så har ingen riktig uppfattning om den ännu.
2. Nämn en bra bok du läst nyligen.
Min senast utlästa bok, China Miévilles ”Kraken” var grymt bra. Recension i form av ogenerad lovebombing lär dyka upp i bloggen snarast.
3. Nämn en klassiker du älskar.
F. Scott Fitzgeralds ”The Great Gatsby”.
4. Nämn en klassiker du verkligen inte gillar.
Miltons ”Paradise Lost”. Jag har inte så mycket emot själva innehållet som mot utförandet. Snårigt, minst sagt.
5. Säg en bok du blev mycket besviken på.
Den sista Harry Potter-boken var verkligen inte någon höjdare. Speciellt inte epilogen som jag fullkomligt avskydde.
6. Säg en bok du är riktigt nyfiken på.
China Miévilles kommande bok, ”Railsea”. Jag var inte helt såld på ”Un Lun Dun”, hans förra YA-bok, men är alltid nyfiken på vad herr Miéville kan hitta på.
7. Nämn tre av dina favoritförfattare.
Bara tre? Okej; Neil Gaiman, Hjalmar Söderberg, Christine Falkenland.
8. Nämn en genre du aldrig läser något av.
Chicklitt. Says nothing to me about my life.
9. Nämn en av dina favorittitlar.
Neil gaimans ”Neverwhere”.
10. Nämn en klassiker du tror du skulle älska.
Som jag inte har läst? Oj, vad svårt. Kanske ”Wide Sargasso Sea” av Jean Rhys som jag har tänkt läsa i åratal.
11. Ge mig ett boktips.
Erin Morgensterns ”Nattens cirkus” är en mycket fin och magisk roman.

När det gäller att skicka utmaningen vidare så misstänker jag att de flesta bloggare redan hunnit svara på ett gäng av dessa frågor. Därför tänker jag inte namnge någon eller skriva egna frågor, men om någon känner sig hugad går det säkert bra att svara på några av de ovan nämnda frågorna.

15 kommentarer

    1. Superhjälte eller superskurk, beroende på vem man frågar. ;) De flesta efterfester, i synnerhet de som slutar med gitarrklinkande och falsk fylleallsång, skulle i alla fall ligga väldigt risigt till …

    1. Alltså, den där sekvensen när Dan går och köper sjögräsrullar till Karla för att han oroar sig över att hon inte äter = <3! Bättre än alla storslagna kärleksförklaringar ever. :)

  1. Jag skulle också välja en TARDIS, vilken dag som helst. Och det skulle inte skada om David Tennant (som den tionde doktorn) befann sig i den…

    1. Det vore en väldigt stor bonus, ja! Egentligen vet jag inte om man riktigt kan se TARDIS som en uppfinning, men jag vill så gärna ha en att jag svarade det ändå. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s