Respektlöst roligt

Nanna Johanssons senaste seriealbum ”Välkommen till din psykos” börjar med ett kaiptel hon kallar Överjaget, i form av ett brev hon skrivit till sig själv. Här uppmanar hon sig själv att skriva Smart Satir, teckna snyggt och undvika ordet hora till varje pris. Detta brev är humor på hög nivå för alla som någonsin läst Johanssons roliga, plumpa, gulliga och samtidigt helt respektlösa serier. Och ärligt talat så skulle det vara väldigt synd om serierna plötsligt blev Smarta och Snygga istället, för det skulle innebär att de följande kapitlen Jaget och Detet skulle se helt annorlunda ut.

Mycket av humorn i Johanssons serier går ut på att vända på normer och maktförhållanden. Det kan låta simpelt, men Johansson gör det på ett sätt som både är roligt och en smula överrumplande. Som när en snubbe berättar att han ska ägna sig åt öl och fotboll och får kommentaren: ”Åh, ska ni ha ett sånt härligt KILL-MYS!?”
Allra roligast – och mest tänkvärd – är Johansson när hennes serier bryter totalt mot sociala regler och förväntningar. Som brevet till ett nygift par där det visserligen tackas för ett fint bröllop, men också i detalj klagas på hur tråkiga bordsgrannarna var under middagen och hur orimlig bordsplaceringen i sig var.

”Välkommen till din psykos” kommer kanske aldrig vinna något Urhunden-pris (om inte juryn plötsligt börjar gilla bisarra små collage där söta djur häver ur sig totalt olämpliga saker), men jag tror inte någon av oss läsare bryr sig om den saken. Vi lär fortsätta roas och oroas av Nanna Johanssons respektlöst roliga serier och hoppas att hon aldrig någonsin får för sig att på allvar börja ”teckna snyggt”.

Nanna Johansson – Välkommen till din psykos (Galago, 2012)

6 kommentarer

    1. Det konstiga är ju också att ju fler böcker man desto fler böcker hittar man som borde läsas. Det tar aldrig slut! Men det är ju ett ganska trevligt problem. :)

  1. Åh, jag älskade den här boken! Men sista delen, den med söta kattungar och sådant var jag minst förtjust i. Mest gillade jag t. ex brevet om bröllopet som du nämner och andra lite mer ”politiska” serier i boken. Skrattade högt många gånger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s