Liten appendix till snabbläsarskolan

Ni har väl inte missat Bokbabbels snabbläsarskola? Hon ger några tips om hur hon själv gör – och hur andra kan göra – för att hinna läsa fler böcker. Bra tips överlag, men jag kunde inte låta bli att komplettera med några egna råd från min hörna av snabbläsarklubben (27 lästa böcker i år and counting).

1. Lästid. Den första och viktigaste punkten går inte att komma ifrån. Om du vill komma upp i tresiffrigt antal lästa böcker under ett år måste du vara beredd att lägga tid på läsningen. Och med tid menar jag inte tio minuter på bussen, utan timmar och åter timmar. Oavbruten lästid ger bästa avkastningen.
2. Fokusera. Det går att läsa framför tv:n, när du lagar middag eller samtidigt som du halvhjärtat bygger lego med barnen, men den tiden är inte effektiv läsning. Det spelar ingen roll om du lägger tid på läsningen om du inte har fokus, då kommer du ändå bara läsa samma sida tio gånger.
3. Lägg bort mobilen. Jag vet att de flesta människor lever i ett slags symbios med sin smartfån och får hjärtklappning av blotta tanken på att tillbringa en timme utan den till hands. Men sanningen är att alla dessa timmar du tillbringar med att spela Angry Birds, twittra, instagramma och facebooka är lästid du aldrig får tillbaka.
4. Hoppa över ljudböckerna. Inte nog med att du inte tränar upp din egen läsning om du lyssnar på ljudböcker istället för att läsa, det går dessutom oerhört långsamt. För mig skulle det ta minst fyra gånger så lång tid att lyssna på en bok som att läsa den, så det alternativet går definitivt bort.
5. Välj bort tv:n. Ett av de bästa besluten jag tog förra året var att säga upp tv-abonnemanget helt. För tv-älskaren kan det räcka med att låta tv:n stå avstängd en hel kväll. Istället för att sitta och dega framför ännu en repris av Två och en halv män så hinner du läsa klart den där fantastiska boken.
6. Läs snabbt. Den här punkten är jag inte övertygad om att den går att påverka i någon större utsträckning. Jag vill inte uppmana någon att slarvläsa bara för att komma upp i fler sidor per timme, men jag tror inte att det går att komma ifrån att de flesta medlemmarna i snabbläsarklubben ligger i framkant när det gäller just läshastighet. Jag själv brukar landa på ca 100 sidor i timmen, lite beroende på omständigheterna. Men jag håller helt med Bokbabbel i hennes sista punkt om att övning ger färdighet, så läs på!

39 kommentarer

 1. Små tunna fjantböcker läser man fort, men inte snabbt.

  Jag får högre läshastighet om jag läser långa böcker. Så i slutändan går en tjock bok nästan lika fort som en tunn.

  Sen ett råd till också.

  LÄS BRA BÖCKER. Klart man läser långsamt om man inte dör om man inte får veta hur det går. ;)

  1. Jag tycker att tunna böcker går snabbt att läsa också, men jag håller med om att läshastigheten brukar bli högre om man läser riktigt tjocka böcker.
   Det som går långsammast för mig att läsa (om man räknar bort tråkig kurslitteratur) är serier, som ju brukar vara rätt så tunna om man inte läser Alan Moore. Men det är ju för att det tar sin lilla tid att ta in alla illustrationerna också.

 2. ”Jag själv brukar landa på ca 100 sidor i timmen”

  Så snabb är inte jag. :) Eller kanske om det är typ en ungdomsbok på svenska som jag slarvläser. Är det en vanlig roman på engelska blir det snarare 30-40 sidor i timmen.

  1. Jag har fått frågan hur snabbt jag läser så jag har försökt att räkna efter. Ca 100 sidor i timmen gäller för det mesta, om jag inte läser något ganska tungt i stil med Hilary Mantels Wolf Hall. Eller kurslitteratur, för den delen. :)

 3. Mycket bra med att ta lästid (+ lägga bort mobilen). Jag ser en hel del tv-serier, men nästan inget på tv längre – och gör jag det pausar jag gärna först lite så att jag sedan kan spola förbi reklampauserna :P

  1. Lägga bort mobilen kör jag ganska mycket på. eller iaf stänga av WiFit i den, så att man slipper ständiga lockelser och störningsmoment. :)
   Jag kollar också en hel del på tv-serier, men är väldigt glad att slippa det där slötittandet som jag ägnade mig en del åt förut. Saknar det inte alls, faktiskt.

 4. Hittade hit via Bokbabbel. Bra tillägg, men jag vill ändå hävda att ljudboken har sin funktion – om man t.ex. cyklar till jobbet så kan man inte läsa en bok med ögonen samtidigt, men man kan lyssna på en :-) (Däremot kan man läsa en bok gående eller skidande, om det riktigt kniper, men rekommenderas inte.) På gym är en ljudbok också bra, musik kanske hjälper en att hålla tempot, men ljudbok eller podcasts är det enda som får mig att orka träna längre stunder utan att bli uttråkad.

  1. Hehe, skrev precis en kommentar om samma sak. Glömde dock det du sa om gymet. Tycker också det är helt perfekt att lyssna på en bok eller podcast när jag tränar.

   1. Klart att ljudboken har sin funktion! Det är många som verkar gilla att lyssna på ljudböcker, själv blir jag bara rastlös och irriterad för att det går så otroligt långsamt. That said, så lyssnar jag mycket hellre på musik när jag reser/diskar/städar. Och min träning består av simning, där hörlurar inte är ett alternativ.

    Inlägget handlar ju om att läsa väldigt mycket och hur vi som läser 15-20 böcker i månaden gör för att kunna läsa så mycket. Då funkar det inte riktigt med ljudböcker. Visst kan man lyssna på någon bok då och då, men jag tror att de flesta snabbläsare håller med om att man måste läsa för att komma upp i de summorna.

    1. Jag gjorde det på gympatimmarna i skolan, skidade raskt iväg utom synhåll för läraren och sen drog jag fram en bok och en tobak och hasade mig fram i lagom takt för att hålla värmen… Vad kan jag säga, jag var betydligt mera intresserad av att läsa än att sporta. Det är jag iofs fortfarande, men numera inser jag att det nog är bra att röra på sig också. Därav ljudböckerna.

 5. Jag håller inte riktigt med dig vad gäller ljudböckerna. Visst går det mycket långsammare att ”läsa” en sån bok, men jag kan i gengäld och med fördel göra det de tillfällen då jag inte skulle kunna läsa en vanlig bok. T ex när jag diskar, plockar undan hemma, pysslar, fixar naglarna, promenerar, åker tunnelbana i rusningstrafik med många byten etc.
  Nu läser ju inte jag så vansinnigt mycket böcker och är nöjd med det jag hinner men vill man optimera skulle jag nog säga att det vore en bra taktik att ha en talbok och en eller flera vanliga böcker igång samtidigt. Då kan man anpassa läsning efter situation och verkligen få ut mesta möjliga lästid på dygnet.

  1. Om man aspirerar att läsa många böcker per månad kan det nog fungera med en ljudbok som komplement. Just för att kunna lyssna när man gör andra saker. I alla fall om man klarar av att lyssna på ljudböcker utan att bli totalt rastlös, som jag blir (och dessutom är ljudboksutbudet inte det bästa heller). Men jag tror inte att man ska satsa på för många ljudböcker per månad om man vill läsa mycket, då tror jag att det blir svårt att få tiden att räcka.

   1. Jag håller med där, ljudböckerna är primärt ett komplement, tänkt för tillfällen då en fysisk bok inte är praktisk. Men det kräver en viss vana att lyssna på ljudböcker, alla böcker passar inte för det och uppläsaren är mycket viktig! Å andra sidan kan det tillföra en dimension – jag älskar t.ex. Stephen Frys Potter-inläsningar :-)

    1. Min man lyssnade på alla HP-böckerna med just Frys uppläsning och verkade gilla dem väldigt mycket. :) Så just de ljudböckerna verkar vara ett bra tips för folk som är sugna på bra ljudböcker.

    2. Håller helt med, de böckerna var grymma att lyssna på. Jag gillar när man hör direkt vem det är som pratar i boken, dvs att uppläsaren har olika röster till de olika personerna och det tycker jag Fry lyckades väldigt bra med.
     För det är verkligen extremt viktigt hur den som läser är, jag har lyssnat på väldigt många talböcker och en del har jag fått stänga av pga att uppläsaren varit så tråkig och monoton.
     Lyssnar just nu på Game of Thrones-serien och han som läser är helt okej, inte det bästa jag lyssnat på men bra.

 6. Oj, tänk om man kunde läsa hundra sidor i timmen. Själv måste jag slänga in någon tunn barn eller ungdomsbok för att komma upp i 7 – 8 böcker i månaden.

  1. Jag läser iofs en del serier och grafiska romaner emellanåt och de brukar också vara ganska tunna. Men som jag skrev i en kommentar ovan så är den den typen av böcker som går allra långsammast för mig att läsa, så jag tror inte att jag egentligen tjänar så mycket på det. Om det vore en tävling att läsa så många böcker som möjligt, menar jag. ;)

 7. Jag är nog under 100 sidor i timmen, men känner att det varierar beroende på humör och mående. (; Hur som haver, så håller jag med om att övning ger färdighet och vissa böcker går snabbare än andra på grund av språket m.m…

  1. Mm, humör och mående spelar roll för mig med. Jag läser inte direkt supersnabbt när jag är sjuk till exempel. :)
   När jag började läsa på engelska i tonåren gick det väääldigt långsamt för mig, men numera går det lika snabbt som svenskan. Tack vare all övning!

 8. Oj, jag läser absolut inte mer än 50 sidor i timmen. Jag måste läsa så att jag kan tänka mig dialogerna ungefär i den takt de hade uttalats i verkliga livet. :P Kanske något fortare… Plus hinna föreställa mig miljöer och personers utseende och ansiktsuttryck. Skulle jag läsa snabbare än så vet jag visserligen vad boken handlar om, men då missar jag alla sådana små detaljer.

  Håller annars med om att tv:n och mobilen (för att inte tala om datorn och bloggen) tar en massa tid. Vissa tv-serier är jag visserligen beroende av och kan inte vara utan, men slötittandet kan man ju skippa. Imponerande att du hade styrkan att säga upp ditt tv-abonnemang btw! Sedan brukar jag sätta mobilen på ljudlöst ibland när jag läser, så att jag inte blir distraherad av alla Wordfeud-uppdateringar osv. :P

  1. Jag har faktiskt försökt läsa långsammare ibland för att jag tänker att jag inte ska missa något. Men då blir jag bara disträ och börjar tänka på annat istället. Jag tror helt enkelt att det nog finns en ideal lästakt för alla som verkar vara väldigt olika. :)
   Smart att sätta mobilen på ljudlöst! Så slipper man bli distraherad precis hela tiden. Jag ser fortfarande på en hel del tv-serier, men bara de jag verkligen följer. Inget mer slötittande bara för att.

 9. Jag håller med om det mesta du skriver. Visserligen kan jag förstå att om man är mest intresserad av att få en berättelse till livs så är ju ljudböcker säkerligen superbra. Har lyssnat på 1 i hela mitt liv, och det var Neil Gaimans ”The Graveyard Book” förra sommaren. Att sitta i bil vid semester tider var bra mkt trevligare så : ) Men som du påpekar så tränar det inte upp en läsförmåga. Jag tror faktiskt att man kan träna upp sina läshastighet. Då gäller det nog att ha lite fokus. Själv har jag också turen att vara snabbläsare, men jag har märkt att det går att både ”tappa” speed när man inte läst på länge. (Hade ett lååångt läsuppehåll tills jag började igen för tre år sen och märkte att jag hade blivit långsammare, men nu är jag back in business…så jo jag tror att det går ).
  Meeen jag kan ju särskilt hålla med om att kurslitteratur kan gå långsammare, jag säger bara Engelsk Syntax!

  1. Engelsk syntax, bah ;-) Det är ju ändå någotsånär sammanhängande text. Jag har läst databaskonstruktion och SQL på sistone, där måste man verkligen läsa varenda ord och varenda jäkla tecken – väldigt frustrerande när man är såndär som skummar sidan normalt…

   1. Jag har förresten också lyssnat på The Graveyardf Book i stället för att läsa den med ögonen – det var en bra inläsning :-)

    1. Kurslitteratur överlag om den är skriven på väldigt akademiskt och snårigt språk tar lång tid att läsa tycker jag. Speciellt om man ska minnas vad man har läst i efterhand. Jag brukar ofta anteckna medan jag läser dessutom och då tar det ännu längre tid.
     Jag har aldrig haft något jättelångt läsuppehåll men under de perioder jag har läst väldigt lite har jag märkt att det också gått långsammare att läsa. Så jag tror absolut också på att man kan tappa i hastighet om man inte läser regelbundet.

 10. Sätter jag mig bara ner och läser så tillhör jag snabbläsarklubben, men det är det där med att faktiskt göra det som nästan aldrig händer nuförtiden. Följaktligen läser jag ca 15 minuter på lunchen (nästan) varje dag, men inte så mycket annat. Reslutatet av det? En ca 75-procentig minskning av antalet lästa böcker per månad.

  Men det har egentligen inte med tv-tittande eller annat att göra, utan med att jag inte är sugen på att läsa när jag väl är hemma. Även om det är en bra bok jag läser.

  1. Jag var i precis samma läge för ett år sen. Läste kanske 4 böcker på två månader. Inte för att det gick långsamt, men jag var bara inte sugen och läste följaktligen bara något kapitel åt gången (för att det var recex och jag kände mig tvungen).
   Hoppas i alla fall att du hittar tillbaka till läslusten igen snart!

 11. Det svåraste för mig är att plocka upp boken och börja läsa. När jag väl börja kan jag hålla på hur länge som helst, nästan. Har man läst ut en bok tycker jag att den man plockar upp efter det brukar gå snabbare. Ja ja.. det är väl bara att försöka lite mer..

  1. Jag har märkt att det blir lättare och lättare för mig att plocka upp boken och hamna i läsmode ju mer jag läser. Fast det blir ju också lättare hänt att jag läser än att jag exempelvis dammsuger. :)

 12. Hmm, ja jag läste definitivt mer innan jag fick barn men jag vill också vara 100 procent fokuserad på mitt barn när han är vaken. Dock längtar jag tills vi kan läsa riktigt bra ungdomsböcker tillsammans!! Jag har sagt det förr och förstår inte var den här hysterin kring hur många sidor och böcker man läser per år kommer ifrån? Jag är supernöjd med förra årets lista tack vare att det har sådan oerhörd kvalitet! Hade jag läst 50 böcker till hade kvalitete säker tinte varit densamma! Men för många verkar det vara en tävling där man helst ska komma över 100 böcker per år. Då har man missat syftet med läsningen tycker jag!

  Jag använder också ljudböcker när jag inte kan läsa själv.men skulle aldrig lyssna på mina favvoförfattare, det måste jag uppleva själv! Ser verkligen nyttan med ljudböcker nu när manhar en bebis som sover i samma sovrum och som störs om ljuset är tänt.

  1. Syftet med läsning är väl upp till en själv? Både det här inlägget och Bokbabbels handlar ju om att besvara de där ständiga frågorna om HUR vi hinner/kan läsa så mycket. Det är ingen uppmaning att få folk att läsa mer.

 13. Jag läser cirka 20-30 bok på en månad (siffran innheåller några ljudböcker). Det är sant, att ljudbok är långsammare sätt att läsa om man är annars en snabb läsare, men man kan utnyttja tider när man kan inte läsa vanliga böcker. Jag lyssnar böcker t.ex. när jag går till mina föräldrar (vägen dit är 3 km) och tidvis på arbetet (jag har sådant arbete att det är lätt att koncentrera till båda).

  1. Lyxigt med ett jobb där du kan lyssna på ljudböcker! Själv lyssnar jag helst på musik när jag är ute och promenerar, jag tror fortfarande inte att jag någonsin kommer att börja uppskatta ljudböcker. Men man vet aldrig! ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s