Gotisk höst: Golem

I Gustav Meyrinks ”Golem” från 1915 är det staden Prag som spelar huvudrollen. Ett myllrande och närmast Dickenskt Prag fullt av småtjuvar, prostituerade, lumphandlare, rabbiner, korrumperade poliser, ondskefulla läkare och magi. En stad där det sägs att det kabbalistiska monstret Golem vandrar genom de judiska kvarteren om nätterna.
Här får vi följa den vilsne Athanasius Pernath som tycks dras in allt djupare i en drömlik värld där magiska tecken och ockulta symboler visar sig överallt. Pernath lider av minnesförlust, men det tycks också som att han står i begrepp att även förlora resten av sitt sinne om han inte gör ett val mellan andlighet och köttslighet. Vilken väg är den rätta?

”Golem” rör sig ständigt mellan dröm och verklighet, mellan vansinne och klarhet. Det är en labyrintiskt uppbyggd roman som skiftar perspektiv och som snor sig kring sig själv i allt snävare cirklar. Det är fragmentariskt och febrigt ända ner på typografisk nivå, då texten är full av insprängda tankestreck.
Texten är genomsyrad av kabbalistisk mystik, men är också fylld av gotiska inslag som dubbelgångare, marionettdockor och mystiska lönnrum. Ett myller av symboler och förvrängda spegelbilder.

Att läsa ”Golem” är att ständigt ifrågasätta vad som är verkligt. Det är inte förrän mot slutet av läsningen som jag verkligen inser att det inte spelar någon roll, inte för mig som läsare och inte för bokens handling. Drömmen och verkligheten är i ”Golem” två sidor av samma mynt som existerar bredvid varandra och inom varandra. Trots att romanen inte brukar ses som ett renodlat gotiskt verk, så ansluter den sig till den gotiska traditionen av ambivalens och tvetydighet. Ett gränsland där verklighet och fantasier får ta lika stor plats och där sanningen aldrig är definitiv.

Gustav Meyrink – Golem (Vertigo förlag, 2009)

Annonser

9 comments

  1. Hmm…svårt att inte göra kopplingen til Tolkiens Gollum. Kan det vara därifrån han fått idén? Han skrev väl sina sagor efter 1915, vad jag förstått…? Eller är en/ett Golem helt enkelt ett slags monster? Som vampyrer, eller zombies? Kanske något gotiskt helt enkelt? (Vill minnas att det i ett Fantomenavsnitt för omkring trettio år sen figurerade ett slags grottmonster vid namn Gollem. an det ha varit samma figur?)

    Vad vet vi egentligen om det här…?

    http://www.facebook.com/thomas.erikson.writer

    1. Jag gillade den där lite uppluckrade förvirrade drömstrukturen, även om jag också tyckte att den var förvirrande i början. Men när jag slutade försöka kategorisera den i dröm eller verklighet blev läsningen mycket lättare – och roligare!

  2. Jag hade tänkt läsa den här under tyskspråkiga utmaningen förra året men det blev aldrig av. Blev lite lockad nu igen, bra recension som vanligt :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s