Blodsprängt

Raylene är inte bara vampyr, hon är också en av världens mest eftersökta (och skickliga) tjuvar under täcknamnet Cheshire Red. Vanligtvis stjäl hon allt från dyra tavlor till pinsamma sexvideoband, men när hon blir anlitad av en annan vampyr för att leta upp några hemliga militära dokument så blir hennes liv plötsligt väldigt komplicerat. Inte nog med att Raylene tvingas fly staden, hon blir också jagad av en hel bataljon Men in Black. Raylene tvingas kämpa för sitt liv, eller vad man nu ska kalla hennes existens, för att ta reda på vem som ligger bakom den konspiration hon hamnat mitt i.

Jag hittade Cherie Priests ”Bloodshot” för några få euro på American Book Center i Amsterdam i somras. Om det inte vore för att jag länge varit sugen på Priests Clockwork Century-trilogi och författaren i allmänhet så hade jag aldrig köpt boken. För det första ser omslaget ut som en ganska ostig paranormal romance-bok. För det andra är varken titeln eller baksidestexten särskilt lockande.
Men ”Bloodshot” är mer än den standardmässiga paranormal romance-action jag hade befarat. För den första innehåller den knappt någon romance alls (vilket är en välkommen omväxling när det gäller genren). För det andra skriver Priest både underhållande och spännande.

Jag gillar Raylene. Hon är försiktig och ganska neurotisk, vilket är skälet till att hon har överlevt så länge som vampyr. Hon drar sig dessutom inte för att ta en slurk blod när nöden kräver det (en välkommen omväxling till humanvampyrernas ”vegetariska” diet). Storyn med militära konspirationer är kanske inte helt originell, men vampyrvinklingen gör att det ändå fungerar. Att Priest sedan stoppar in lite otippade karaktärer, som en kubansk ex-militär-transa och en uppkäftig hemlös tonårskille, är ett klart plus i kanten.

”Bloodshot” är ingen oförglömlig roman, men klart godkänd underhållning för oss som gillar vampyrer men är lite trötta på de eviga vampyrromanserna och emoangstandet bland humanvampyrerna.

Cherie Priest -Bloodshot (Bantam Spectra, 2011)

Annonser

3 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s