Dark and deep and secret as a forest

”She often felt that she chased the ideal cup of coffee in her mind from table to table, the rich, thick, creamy coffee, spicy, bittersweet, that betrayed no hint of thinness or chemical flavoring, nothing less than total, fathomless devotion to the state of being itself. Every morning she pulled a delicate cup from its brass hook and filled it, hoping that it would be dark and deep and secret as a forest, and each morning it cooled too fast, had too much milk, stained the cup, made her nervous.”
ur Catherynne M. Valentes ”Palimpsest”

November har ungefär samma inställning till kaffe som jag själv har. Jag gillar kaffe, men jag blir nästan alltid lite besviken när jag väl dricker det. Som att tanken på kaffet är godare än själva kaffet i sig.
Jag antar att det är därför jag är en notorisk tedrickare som börjar dagen med en kopp Earl Grey istället för att söka efter den där ogripbara koppen med det perfekta kaffet.

19 kommentarer

 1. ah, så té är helt enkelt kaffe som gett upp/lärt sig gilla läget, och kaffe är té med pretentioner?

  1. Jag tror att det mer handlar om att jag har orimliga förväntningar på kaffet och därför blir besviken när de aldrig uppfylls. Medan jag tycker att te är perfekt som det är (eller som jag dricker det).

 2. kaffe är lurigt. måtte man någon dag få uppleva ett agentcopperskt kaffeögonblick. i väntan på det får te vara precis perfekt. vilket det i princip alltid är.

  1. Jamen precis! Det är förmodligen Agent Cooper som gett mig de här orimliga förväntningarna också, med tanke på hur ung och påverkbar jag var när jag såg Twin Peaks första gången. Kanske är det bristen på ackompanjerande körsbärspaj som är boven i dramat?

  1. Bloggrubriken är helt fantastiska Valentes förtjänst, jag bara lånade den. :)

   Just ja, du hör ju till de där kaffemotståndarna. Vi kan inte tycka likadant om precis allting, vet du. :P

  1. Jag använder kaffe främst för att kickstarta hjärnan. Men någonstans finns ändå den där drömmen efter den där fantastiska drycken som Valente skriver om, den där känslan av perfektion, som aldrig infinner sig.

   1. Överhuvudtaget vill jag leva det där sinnliga, välformulerade, fantastiska livet som Valente beskriver :-)

 3. Åh vad jag känner igen det där jagandet efter det perfekta kaffet och ibland så händer det. Fast jag brukar få jobba på det men det är det värt.

  /Hälsningar från en som äger två olika typer av kaffebryggare, en elektrisk kaffekvarn, en espressomaskin, en kaffepress och någon slags kaffedesignblandningstjosan :)

 4. ”Jag gillar kaffe så mycket att jag dricker te.”

  Haha! Njae, den logiken köper jag nog inte.

  Förresten finns det bra kaffe. Det jag gör själv tex. Och Baristas.

  1. Tur att det inte var så jag skrev då. :P

   Jag skrev att jag gillar kaffe, men att jag blir besviken när jag dricker det. Sen skrev jag om hur jag dricker te. Med det menar jag alltså att jag inte blir besviken av att dricka te, eftersom br te smakar precis som jag vill att det ska göra.

   Klart det finns bra kaffe. Inlägget handlar inte heller om det. Inlägget handlar om att drömma om en perfekt kopp kaffe som inte existerar.

 5. Jag är också tedrickade, med visst beroende av en kopp kaffe med mjölk på högskolan mitt på dagen. Ett kaffeberoende som uppkom någon gång för ett år sedan…

  1. Jag har varit kaffeberoende i omgångar, men för mig slutar det bara med magkatarr. Nu försöker jag hålla mig till några koppar i veckan och bara dricka te resten av tiden.

   1. Jag dricker nog tre koppar kaffe åtminstone i veckan, men det går verkligen inte upp emot te. Men ljuv poesi blir det inte av kaffet för min del…

 6. Jag dricker inte kaffe, men en kopp som är ”dark and deep and secret as a forest” skulle jag antagligen både dricka och gilla. ;) Valente är för övrigt bäst. :)

  1. Valente har förmågan att få allt hon skriver om att verka otroligt lockande. :) Hon har exempelvis övertygat mig om att jag nog måste åka Shinkansen när jag ska till Japan i vår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s