Oskrämmande

Den unga svenskan Karin reser till Frankrike för att jobba som au pair. Men redan när hon kommer fram till huset börjar märkliga sker hända. Pojken hon skulle ha passat är död, men om nätterna hör Karin märkliga ljud genom ventilerna och steg från (den till synes tillbommade) våningen ovanför. Vad är det för hemligheter huset döljer? Spökar det verkligen eller är det Karin själv som börjar tappa greppet om verkligheten?

Jag verkar inte vara den enda bokbloggaren som lagt ifrån mig Hanna von Corswants debutroman ”Barnflickan” med en känsla av besvikelse. Men det lät ju så himla bra i teorin; ”en klassisk skräckhistoria, där mörka familjehemligheter döljs i ödsliga korridorer och låsta rum”. Synd bara att resultatet är så långt ifrån tillfredsställande. Det är helt enkelt inte spännande. Historien i sig känns ganska förutsägbar, karaktärerna är alltför endimensionella och efter halva boken är jag så less på den mjäkiga och naiva Karin att jag helt enkelt inte bryr mig om vad som händer henne.

Jag skulle vilja påstå att det största felet med ”Barnflickan” är att boken inte lyckas upprätthålla ”the suspense of horror”. Den där fina balansen mellan subtila lögner och antydda sanningar, osäkerheten som kryper i en när man inte vet om det är något övernaturligt som händer eller om det är protagonisten som dras allt längre ner i sin galenskap. Den balansen finns inte alls i den här romanen, därtill är den alltför osubtil.
Problemet med att skriva skräck är att om texten inte lyckas skrämma det minsta, då finns det inte mycket kvar. Det är en svår genre att bemästra och tyvärr lyckas inte Hanna von Corswant i denna debut.

Hanna von Corswant – Barnflickan (Ordfront, 2011)

Annonser

5 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s