Underjordiskt

Sunia och Wulf är på väg mot sommarlandet och Nolafolket. De har ett uppdrag; att bryta det förbund som en gång upprättades mellan människorna som liksom de båda syskonen tillhörde Blodet och underjordens folk. Det är deras enda chans att stoppa Kylan och hindra den från att sprida sig. Men deras vandring blir svårare och tyngre än de hade förväntat sig, och deras vägvisare är inte alltid att lita på. Dessutom verkar de underjordiska avsky alla som är av Blodet, och har bestämt sig för att stoppa dem till varje pris. Ändå är det till underjorden syskonen måste bege sig om de ska kunna fullfölja sin uppgift.

”Förbundsbryterskan”
är den tredje delen av fyra i ”Berättelsen om blodet”. De första delarna heter ”Ondvinter” och ”Eldbärare” och är något av det allra bästa jag har läst inom svensk fantasy. Med denna tredje del befäster Anders Björkelid sin plats som en av de allra mest intressanta svenska ungdomsboksförfattarna.

I den första boken fick vi först möta tvillingarna Sunia och Wulf i första person plural, ett ovanligt berättarperspektiv som fungerade mycket väl. Så småningom bröts tvillingbandet och syskonen fick sina egna röster. Den andra boken berättades till största del ur Wulfs perspektiv, även om det fanns några delar ur vi-perspektiv.
I ”Förbundsbryterskan” är det Sunia som står i centrum. Hon känner både sorg och skuld efter händelserna i slutet av den andra boken, men är för upptagen med att hålla sig vid liv för att orka bry sig om sina känslor. Men färden hon och Wulf ger sig ut på är ingen vanlig resa från en punkt till en annan, utan en färd långt in i deras minnen och drömmar och hjärtan. Hon tvingas till konfrontation med allt det hon helst hade velat glömma, om och om igen.

”Förbundsbryterskan” är på många sätt mer än saga än en fantasyroman. Eller kanske en metasaga, en berättelse som lånar sagans form för att bygga upp sin struktur och logik, men som går mycket djupare än så. Det finns så många lager i den här boken att det är omöjligt att göra dem rättvisa genom att försöka beskriva dem. Det räcker med att säga; det är en berättelse om en berättelse. Om att skriva sin egen berättelse och inte låta sig styras av ett förutbestämt öde.

De underjordiska får stort utrymme i denna bok. Sådant som tidigare bara skymtat förbi eller anats får här sin förklaring. Något som inte bara ger berättelsen mer djup utan också binder samman de första två delarna i bokserien med denna tredje del. Det är inte helt lätt att hänga med i svängarna när syskonen beger sig ner i underjorden, men det blir aldrig någonsin tråkigt eller det minsta förutsägbart.
Nolafolket, som är inspirerat av Malåsamerna, är ett annat inslag som jag tycker att Björkelid lyckats väldigt väl med. Detta folk skiljer sig mycket från Sunia och Wulf, men samtidigt verkar de ändå ha en hel del gemensamt med de båda syskonen. Inte minst sagorna och berättelserna om allt som varit och som kommer att hända.

”Förbundsbryterskan” är den hittills bästa delen i en ständigt omväxlande, fascinerande och fantasieggande bokserie. Att säga att jag ser fram emot den sista delen i tetralogin vore en rejäl underdrift.

Anders Björkelid – Förbundsbryterskan (Natur & Kultur, 2011)

13 kommentarer

  1. Jag fick hem den igår från Adlibris och är supermegasugen på att läsa den, jag var det redan innan jag läste din rec. och nu är jag det om möjligt ännu mer. Jag skummade din rec. lite eftersom jag inte läst boken men hann se det väsentliga, t ex ”bäst hittills”. Ah, vad det ska bli kul att läsa den!

    1. Jag skulle nog inte rekommendera det, faktiskt Nu vet jag inte riktigt vad det är du inte gillar i de första delarna, men språket, temat, karaktärerna och mytologin är ju desamma som i de böckerna. Plus att det är den klart tjockaste delen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s