Köttig grotesk

Det är ofärd i luften redan på första sidan i Lars Krantz grafiska roman ”Dödvatten”. Seriens protagonist Lars följer med flickvännen Nina för att träffa hennes familj, där det märklige och vanskapta hittebarnet Julius bor. Kvällen slutar illa, och Lars kan inte släppa det äckel han känner inför Julius. Kanske är det därför han ror ut på Bjärsjö och fiskar ål, trots att det sägs ligga en förbannelse över sjön? Efter att ha ätit av ålen börjar Lars förändras, han blir våldsam och sjunker allt djupare ner i galenskapen.

”Dödvatten” börjar som en rak och köttigt grotesk skräckhistoria, men mynnar snart ut i en surrealistisk skräckvision som påminner om Charles Burns ”Black Hole”. Det handlar om att gå vilse inom sig själv, att tappa kontrollen en gång för alla. Eller möjligtvis att äntligen hitta hem, på det mest oväntade sätt.

Hittebarnet Julius är en både obehaglig och tragisk karaktär. Ett stumt och oberäkneligt litet monster som är som en förvarning om vad Lars har att vänta, vad han själv kommer att förvandlas till efter att ha ätit av Bjärsjöns ålar. Julius ständiga stirrande ansikte dyker upp i Lars syner boken igenom, i Ninas ansikte eller bland ålarna i sjön. Stirrande, dömande.

Jag gillar verkligen Lars Krantz tecknarstil. De detaljerade, svartvita teckningarna passar skräcktemat väldigt väl och han har en förmåga att få de mest drypande groteska scenerna att bli vackra. Faktiskt kommer illustrationerna bättre till sin rätt ju mer surrealistisk handlingen blir, på något märkligt sätt.

”Dödvatten” är inte en bok för den som letar efter svar. Det är en bisarr och tvetydig historia som inte är helt enkel att förstå sig på. Men den får mig att hoppas att Lars Krantz kommer att skapa fler skräckliga serier för mig att gå vilse i.

Lars Krantz – Dödvatten (Kolik förlag, 2009)

Annonser

3 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s