Prunkande passionsdrama

Marina besöker sin syster Stella och hennes sambo Gabriel i deras nya hus. Det är sommar och kvävande varmt och medan de heta sommardagarna passerar märker Marina att hon är attraherad av Gabriel. Men det verkar även som att systern Stella går runt och bär på något, en hemlighet bakom den perfekta fasaden. Triangeldramat vecklas ut i den kvava sommarluften som en av Stellas doftande växthusorkidéer, samtidigt som en omisskännlig röta lurar under ytan.

Therese Bohmans ”Den drunknade” är en tät roman om kärlek, passion och besatthet. Triangeldramat mellan Marina, Gabriel och Stella är klaustrofobiskt och kladdigt, men samtidigt fascinerande. Det känns äkta, om än obehagligt.
Bohmans språk är mycket vackert. Det dignar av prunkande grönska och målade bilder, utan att för den delen bli tung eller överlastat. Tvärtom fungerar beskrivningarna av den tunga, närmast övermogna växtligheten både som en symbol för den laddade attraktionen mellan Marina och Gabriel, och som ett slags memento mori.

Jag påminns om Christine Falkenland, i synnerhet den obehagliga (men mästerliga) ”Själens begär”. Även där förekommer detaljrika beskrivningar av växtlighet, när Cora arbetar med sina blommor i det fuktdrypande orangeriet. Den desperata kärlekshistorien mellan Marina och Gabriel känns även den som något falkenlandskt, vilket i min bok är en stor komplimang.

Marina är en karaktär som lätt hade kunnat blivit irriterande. Hon är ganska vag och lite velig, men samtidigt känns hon ändå tillräckligt komplex för att hålla intresset uppe. Och i jämförelse med ärkebuffeln Gabriel känns hon dessutom som ett dygdemönster. Gabriel är också mycket väl beskriven, ständigt på gränsen till att bli för mycket – en parodi av den självupptagne manlige författaren – men ändå trovärdigt charmig.

”De drunknade” är ingen stor bok rent storleksmässigt, endast drygt tvåhundra sidor i pocketutgåvan, men det är tvåhundra sidor av mycket hög kvalitet. En imponerande debut av Therese Bohman!

Therese Bohman – Den drunknade (Pocketförlaget, 2011)

16 kommentarer

  1. Ja! Jag associerade också till ”Själens begär” och även till Ola Hansson (blommorna som en metafor för naturen vs det konstlade, osv). Bohman är ett stort fan av både Falkenland och Hansson, så det är nog synnerligen medvetet. :D

  2. Eller ”Magnifik debut” kunde man ju också säga ;)

    Åh, har ju tidigare hört om de där falkenlandska likheterna men bra att jag påminns om dem igen -> måste läsa (också) mera Falkenland på momangen!

    1. Nu höll jag på att skriva ”Du borde verkligen läsa Falkenland!” men insåg att jag skrev i princip samma sak om Andrew Taylor härom dagen. och någon måtta på läsuppmaningarna får det väl vara. ;)

  3. Åh, men det här är en sådan favorit så det är verkligen roligt att du gillar. Borde du iofs göra, hade blivit förvånad annars. Jag gillar också hur hon bimnder ihop beskrivningarna av naturen med karaktärerna, sinnestämning och alla konstreferenser. Fantastiskt att få in så mycket just STÄMNING på så få sidor. Samtidigt som jag tycker det är suveränt att den inte är längre. En bok ska inte vara fler sidor än som krävs för den historia den vill berätta.

    1. Håller helt med om allt! :) Otroligt mycket stämning och en väldigt tät handling på så få sidor, det är skickligt! Jag har läst en hel del böcker på senaste tiden som känts som att de varit något hundratal sidor för långa, så det var väldigt skönt att läsa den här boken som kändes som att den inte har en enda överflödig sida.

  4. Åh, jag gillade också den här boken massor! Läste ett biblaex av den, men eftersom jag gillade den så mycket ville jag äga den (don’t ask) också och beställde den så fort den kom ut i pocket. Hem damp ett paket med en FUL pocket. Besvikelse. Synd på det vackra innehållet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s