Spöklik utopi


Efter sju sorger och minst lika många bedrövelser har jag äntligen fått min Utopi-prenumeration att fungera. För någon vecka sen fick jag således hem det försenade andra numret av tidningen för episka serier.
Jag skrev aldrig någon recension av det första numret. Dels för att jag fortfarande höll på att återhämta mig från vinterns bloggdvala när numret kom ut, dels för att jag blev tvungen att köpa det i butik då prenumerationen inte fungerat och därför var lite småtjurig.

Det andra numret av Utopi följer det första numrets upplägg. Det är en hel del korta serier, några få längre plus några texter och reportage. Nivån är en aning ojämn bland serierna, men det hör ju till när det är så många olika tecknare, genrer och stilar som samsas – spretigheten får man på köpet.

Jag har läst en del klagomål om att det är så mycket text i vad som borde vara en renodlad serietidning, men själv har jag inga som helst problem med den saken. Sara Bergmark Elfgrens kusliga sf-novell tycker jag passar in väldigt bra in i spöktemat. Reportaget om Loka Kanarp och Carl-Michael Edenborg ställer jag mig däremot en smula frågande till. De två är ju en del av Kolik-gänget och kommer ut med boken ”Hungerhuset” där i höst, så det blir en smula märkligt när de intervjuas av ”sina egna”.

Bland serierna blev jag mest förtjust i Elin Fahlstedts ”Salt”. Det är en vacker och lätt surrealistisk liten historia som är otroligt vackert illustrerad. Fahlstedt borde verkligen satsa på att använda färg oftare i sina serier, hon har ett öga för nyanser som är väldigt imponerande.
Nancy Peñas ”Tea Party” är inte riktigt lika fantastisk som hennes ”Katten och kimonon”, men den kommer bra nära. Att själva kimonon gör ett gästspel i detta nummer är ett klart plus, och det ska bli spännande att se hur serien utvecklar sig i nästa nummer.
Efter att ha läst detta nummer blev jag ännu förtjust i Fabian Göranssons ”Blenda” än jag var efter första mötet med henne. En storartad kvinna som tar sig an det sena artonhundratalets Stockholm med en cigarett i mungipan och utan nonsens. Stort plus också för litteraturnördigheten!

Jag ser fram emot att läsa nästa nummer av Utopi, som tydligen kommer att gå i syndens tecken.

Utopi, nr 2 (Kolik förlag, 2011)

3 kommentarer

  1. Jag har inte läst hela utopi än. Den hamnade i en hög tills jag insåg att herregud, jag har en fet serietidning som bara ligger och väntar. Jag har fortfarade inte läst den där serieromanen katten och kimonon men gillar uppföljaren i utopi. Sedan tyckte jag mycket om den där sex-serien med varulven. Sköna teckningar och en kul vinkling på kända berättelser. Får fortsätta läsa vid tillfälle.

    1. Katten & kimonon rekommenderar jag verkligen!
      Och apropå Lina Neidestams serie om varulven så kommer ju albumet den är med i ut om några veckor (har jag för mig): Maran. Jag är mycket peppad på den, känns som en otroligt skön blandning av snygga teckningar, gammal folktro och snusk! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s