Bokstävlarna presenterar: Gotisk höst

Idag registrerade jag mig inför höstterminen på en kurs med det smått fantastiska namnet ”Gotiska berättelser och annan fasaväckande litteratur”. Det är en distanskurs som jag ska gå under hösten och eftersom jag alltså kommer läsa en hel mängd gotisk skräcklitteratur så tänkte jag passa på att göra ett bloggtema av det hela.

Bokstävlarna presenterar med andra ord: Gotisk höst!

Jag kommer under hösten att läsa (och blogga om) bl.a. Lovecraft, Radcliffe, Poe, Walpole, Hoffman, Stoker, Stevenson, de Maupassant, Hoffman och Gogol. Förmodligen kommer jag även skriva en del om gotiska filmer, spel och musik, eftersom jag ändå är en gammal gothare i själ och hjärta.
Här kommer jag att samla alla temainläggen. Det första lär dyka upp om någon vecka då kursen satt igång på allvar. Håll utkik!

54 kommentarer

   1. Jag hade inte sökt före andra urvalet :P Såg bara att den fortfarande gick att söka o testade. Står som ”inte behandlad”. Sökte ett par sådana här kurser förra året men gick aldrig dem…

 1. Vad härligt annorlunda. Det låter som något som skulle kunna passa dig :)

  Jag har 43 sidor att läsa till på Torsdag + ett kapitel till imorgon i Psykosocialt arbete + ett kapitel till Naturkunskapen på torsdag också. Det blir läsning för hela slanten.

  1. Det passar som handen i handsken! :)

   Oj, låter som att det är fullt ös i dina kurser från första början. Mina kurser har inte ens börjat än, så jag har det väldigt lugnt just nu.

   1. Härligt, man får passa på med friläsning när man väl har tid. Nu kommer mina ”vanliga” böcker få vänta lite.
    Men mysigt också på något sätt och skönt att ha och göra. Jag gillar att jag valt mycket läs kurser nu till hösten. Det känns lite passande på något sätt.

    Jag såg btw den här bilden och tänkte av någon anledning på dig :)
    Tror katten kan ha bidragit.

    http://weheartit.com/entry/3308103

    1. Jag läser en massa oavsett hur mycket jag har att göra, men det är ju rätt så awesome att få läsa en massa gammal skräck som kurslitteratur. :)

     Åh, fantastisk bild! I heart it! ;)

 2. Apropå goth så satt jag med min dotter (7 år) och förklarade skillnaden mellan goth och emo. (vi kollade bilder på nätet)
  ”Titta här på emosarna. De är liksom bara ledsna. Det är den enda känslan som verkar vara okej, att vara ledsen. Lite olyckligt kär möjligtvis… Men se här. En goth kan var kylig, tuff, ledsen, arg, olyckligt kär, deppig (hittade bilder på olika uttryck). Och kolla på det där töntiga röda kring ögonen som emosarna har, inget vidare… Men se på de här fina viktorianska klänningarna som gotherna har … (fast hon blev mest förtjust i cybergoth )

  1. Och det fina med goth är att det inte heller bara handlar om musiken och klädstilen – det finns ju en hel kultur med allt från litteratur till film (och arkitektur, om man tänker gotiskt i bredast tänkbara bemärkelse). I jämförelse med emo alltså. :)

 3. När jag såg bloggrubriken var min första tanke: ”Men varje dag är väl en gotisk dag på Bokstävlarna?”. Men när jag läste inlägget fattade jag. ;) Ser fram emot detta! Vem håller i kursen?

  1. Haha,, mer eller mindre i alla fall! :)
   Kursen går på Örebro Universitet och än så länge har jag svårt att hitta info om vem som håller i den. Det lär väl visa sig när jag lyckas logga in på kurswebben, antar jag.

  1. Är inte han vid Uppsala? Eller är jag helt lost?
   Jag ska försöka få tag i ”De mörka labyrinterna” i höst tänkte jag, den är så sjukt bra men har varit slut hos förlaget tidigare Nu verkar dock sf-bok ha den, så tänkte slå till.

 4. Vad trevligt! Tror att det kommer att bli många boktips för mig :)
  Blir lite avundsjuk på alla som har så fin kurslitteratur. 700sidors klump i neuroscience är inte lika lockande att läsa på fritiden :D

  1. Det ska bli väldigt roligt att dels läsa om en massa gamla fina gotiska klassiker och dels hitta en hel del jag inte har läst förut. Tips lär det säkerligen bli!

   Jag förstår det! Men du kan trösta dig med att jag också ska läsa en del ganska tråkig BHS-litteratur dessutom, det är uppväga allt det roliga en del.

 5. Den gotiska hösten ser jag fram emot liksom en rad tips. Det blev en hel del gotiskt för mig i förra årets kurser men det kan ju aldrig, aldrig bli för mycket :)

 6. Låter som en fantastisk kurs. Jag köpte det här paketet för några år sen http://www.penguin.co.uk/static/cs/uk/0/penguin_sets/gothicreds_supernatural.html jobbar med dem fortfarande. Men de är väldigt bra, och väldigt snygga (ja, jag föll för omslagen). Synd att en del fantastiska böcker, som ‘Frankenstein; or, The Modern Prometheus’ nästan blivit förlöjligade av filmindustrin. Fast det har ju hänt en hel del fin fantasy och sci-fi också. Ska bli spännande att följa din got-kurs här!

  1. Det där paketet har jag drägglat över många, många gånger. Men aldrig kommit mig för att köpa… Fast nu borde jag ju verkligen ha en ursäkt att äntligen slå till! ;)
   Jag håller med om att många fantastiska äldre skräckklassiker fått dåligt rykte för att det gjorts dåliga filmatiseringar. Synd, för många av dem håller väldigt väl än idag.

  1. Visst, den där boken som börjar med att någon får en löjligt stor hjälm i huvudet och dör. Det är så att man börjar undra om det är parodi på något…

   1. Haha, abdurd är den verkligen! Jag läste den ändå med behållning eftersom den var så j-a konstig. Som Pål skriver – det behövs ingen parodi på den boken. Och så är den är ju intressant ur ett gotiskt perspektiv. ;)

    1. Fast Walpole är ju också bara en liiiten liiten del av allt som ska läsas, så jag tror jag överlever. Om jag klarade mig igenom ”Pamela – eller dygdens belöning” utan att avlida så klarar jag ALLT. ;)

      1. Jag tvingade mig igenom hela boken av någon anledning. Tror att jag var ensam om det i hela min seminariegrupp så diskussionen om boken blev ganska… eh, begränsad. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s