Brutalt vackert


Eli är en framgångsrik och prisbelönad författare. Hon gör film, skriver romaner och pjäser och gör framträdanden runtom i landet. Men hon är också psykisk sjuk och kämpar varje dag mot ångest och självskadeimpulser. Inom sig bär hon sina andra jag, pojkjagen, som kommenterar och ställer krav.

Det gör ont att läsa om den trasiga Eli i ”En dåre fri”, samtidigt som det är brutalt vackert. Beate Grimsrud har ju som få andra författare en talang att böja språket, att sätta ihop det i olika välljudande konstellationer. Och språket är en av de största behållningarna med att läsa den här romanen, det klingar självklart från första sidan till sista.

Handlingen då? Jo, den är ju intressant såklart. Speciellt att läsa om Elis uppväxt, allting hon går igenom och utsätter sig själv för. Hur hon inte lär sig läsa förrän hon är nästan vuxen (pga en allvarlig synskada och dyslexi), men döljer detta faktum bakom en mur av attityd och aggressivitet. Hur hon ändå bestämmer sig för att bli författare.
Även att läsa om småpojkarna och deras tillkomster är mycket intressant. Den gråtmilde Espen, fotbollskillen Emil, arge Erik och den sofistikerade prins Eugen – alla dessa sidor av Eli som kämpar om att få herraväldet. Som vill få sin vilja igenom. Som lovar att skydda henne, hjälpa henne, om hon bara gör exakt som de säger.

Mot slutet tappar ”En dåre fri” i tempo. Inte så att den blir tråkig, men den förlorar lite av sin angelägenhet. Lite kan jag känna som jag gjort så många gånger på sista tiden; att det inte hade skadat om romanen hade varit något hundratal sidor kortare. Om det hade fått ett snabbare avslut, istället för att liksom flyta ut och tappa riktningen.

”En dåre fri” är, trots bristen på ordentligt avslut, en mycket stark roman om konstnärskap, frihet och mänsklighet. Läs!

Beate Grimsrud – En dåre fri (Bonnier pocket, 2011)

Annonser

3 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s