Klart och skarpt


Mitt första möte med Jayne Anne Phillips författarskap skedde av en slump. Det är kanske tio år sen å jag köpte ett slitet pocketexemplar av ”Sommarlägret” för några kronor på Myrorna, utan att ens ha hört talas om författaren, och föll som en fura för de knivskarpa personporträtten och den vackra språket. Sedan dess har Phillips varit en författare jag hållit ögonen på.

”Lark & Termite”
är hennes senaste – och mycket efterlängtade – roman. Det handlar om en märklig liten familj bestående av halvsyskonen Lark och Termite och deras moster Nonie. Lark är en ung kvinna, nästan vuxen, som tillbringar större delen av sin tid med att ta hand om sin funktionshindrade lillebror. Deras inrutade liv är fullt av ritualer och vanor, allt för Termites skull. Men det trygga familjelivet tvingas ta en ny riktning när en storm drar fram som inte bara ödelägger den lilla staden utan också tvingar fram dolda hemligheter i ljuset.

”Lark & Termite” är inte direkt någon lättläst bok. Det är en invecklad historia, som långsamt vrider sig kring sig själv och visar nya sidor av någonting jag som läsare redan trott mig förstå.
Den är skriven ur fyra olika perspektiv (om man inte räknar epilogen): Larks, Termites, Nonies och så Termites far Leavitts; en soldat som samtidigt som hans son föds blir ett av de första amerikanska offren i Koreakriget. Jag har skrivit förut om att jag är förtjust i användandet av olika berättarperspektiv i samma bok i allmänhet, men frågan är om någon annan författare hart gjort det lika elegant som Phillips. Hon utnyttjar formatet till fullo genom att låta de olika karaktärerna berätta sina egna, ibland motstridiga, versioner av vad som händer.
Termites kapitel i synnerhet är fantastiskt väl skrivna. Phillips har verkligen lyckats beskriva hans sinne, så associationsrikt och flytande, på ett sätt som inte både vackert och gripande. Hans kapitel blir trots sin egenhet aldrig övertydliga eller dunkla, utan passar perfekt in i den harmoni av röster som romanen består av.

Phillips blundar inte för att besrkiva mänsklighetens mörkare sidor. Liksom i ”Sommarlägret” finns här ett oerhört mörkt stråk som ligger som en underström boken igenom, som ibland stiger upp mot ytan, men ofta bara anas nere i djupet.
De läsare som uppskattar Joyce Carol Oates för hennes beskrivingar av Amerikas mörka hjärta borde verkligen, verkligen läsa Jayne Anne Phillips. Hon är en författare som inte bara lyckas blottlägga de smutsiga baksidorna och de komplicerade hemligheter hennes karaktärer bär på, hon gör det också med ett språk som är klart och skarpt som ett dopp i en iskall fjällsjö.

Jayne Anne Phillips – Lark & Termite (Månpocket, 2011)

4 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s