Om läsplaner (eller bristen därpå)

Den här veckan handlar Lyrans tematrio om läsplaner – detta fenomen som är både en välsignelse och en förbannelse för många bokbloggare.
Själv hör jag till den senare kategorin. Så snart jag gör en plan, där jag ska läsa en viss bok under en viss tidsperiod, så är det nästan garanterat att just denna bok inte kommer att bli läst. Jag vet inte varför jag är så dålig på att följa planer som jag själv gör upp. Kanske är det för att de påminner mig för mycket om en litteraturlista och att allt den roliga läsning jag sett fram emot plötsligt förvandlas till tråkig måsteläsning. Kanske är jag alltför mycket av en obstinat tonåring fortfarande för att vilja planera och schemalägga min fritid i så hög grad.

Trots mitt motstånd mot läsplaner har jag ändå några planer inför sommaren. Om jag kommer fullfölja dem vete katten, men när det gäller en första planen är jag ju åtminstone på god väg:

1. Att läsa hela ”A Song of Ice and Fire”. Jag ska som sagt försöka hinna med att läsa de fyra första böckerna innan den femte delen kommer ut i juli, vilket innebär ca 3000 sidor fantasy på drygt en och en halv månad. Bring it!

2. Jag ska äntligen ta tag i att läsa Stephen Kings mastodontroman ”Under the Dome” som jag köpte i vintras men ännu inte börjat läsa. Jag tänker mig: balkong, sol, ett glas iste eller två, en katt slumrande vid fötterna.

3. En omläsning av Maria Gripes ”Skuggan över stenbänken” borde jag också kunna klämma in. Jag hittade ett exemplar av boken härom veckan, så det finns egentligen inga ursäkter att jag inte skulle göra det.

Har ni några särskilda sommarläsplaner? Eller är ni som jag, som helst undviker att planera läsningen alltför noggrant?

30 kommentarer

  1. Lite som en att göra-lista som man ändå aldrig använder sig av efter man har skrivit den? ;)

   Jag gillar vaga läsplaner, i stil med ”Jag ska läsa mer serier” eller ”Jag ska läsa färre vampyrböcker” där det finns utrymme att ändra sig och välja fritt. Då får jag en lagom balans mellan inspiration och lästvång.

 1. Jag brukar inte ha en plan som så, har ofta ett visst hum om vilka böcker jag kommer läsa under en viss period men oftast går jag på känsla. Det känns onekligen som att man blir så bunden av att ha en fast plan, det gör ofta att jag snarare drar mig för att läsa istället pga ”tvånget.” Men alla är vi ju olika! :)

  1. Det är ungefär så jag själv gör. jag har ett hum, eller snarare en gigantisk läshög, och så går jag på känsla vilken bok jag ska läsa härnäst.Fungerar riktigt bra, faktiskt.
   Jag kan känna igen mig i att dra sig för att läsa när det blir för mycket tvång, bättre då att låta planerna vara vaga.

 2. Ser fram emot din recension av Under the Dome, själv tycker jag att dom sista 50 sidorna var svaga, men det är en bok där man ska njuta av resan.

  1. Det där tycker jag är ett problem i nästan alla Stephen Kings böcker, att slutet är svagt. Men resan brukar ju vara väl värd det, även om slutet inte håller måttet.

   1. Stephen King tycks vara fysiskt oförmögen att skriva bra slut. Paradexemplet är ju IT, vars slut nästan – men bara nästan – lyckades tynga ner hela boken, men inte heller i Under the Dome lyckas han knyta ihop allt. Men som sagt, det gör inte så mycket. Väldigt fina skildringar av staden och dess invånare i Under the Dome.

    1. Tyvärr verkar det ju så. Det är rätt märkligt, för mannen är ju en så stor författarbegåvning annars, men sluten är verkligen hans akilleshäl.

 3. Jag är definitivt den andra kategorin. Jag kan sträcka mig till min läsutmaning om 52 böcker på ett år för där finns tillräckligt med frihet men satta böcker? Nej då slår anti-genen igång.

  1. Läsplaner med frihet är det som gäller för mg med. Nu tror jag iofs att jag kommer kunna klara mina planer ovan, de är inte särskilt ambitiösa, men risken finns att jag kommer lägga ner dem bara för att jag nu har bloggat om dem.

 4. Jag köpte på mig Kungarnas krig och Svärdets makt av Martin för länge sedan och tänkte att jag skulle läsa dem någon gång, och nu när folk tjatar om game of thrones hela tiden så tänkte jag att det är dags. Jag tänkte läsa (färdigt) lite böcker av några av de andra författarna som dyker upp på Eurocon innan jag själv åker upp dit. Och så vill jag läsa mer av Abercrombie och Richard Morgan. Min fru har dessutom läst högt ur, och berättat så mycket om Knausgård så jag vill läsa ”Min kamp” också. Med undantag av Morgan som skriver normaltjocka romaner är det mest monstruösa volymer. Hur ska det här gå…?

  1. Det blir ju rätt mycket Game of Thrones-tjat numera, inte minst i den här bloggen. ;)
   Problemet med mycket fantasy och sf är att det handlar om monstruösa volymer och evighetslånga bokserier för det mesta. Det är lite synd att det inte finns fler enskilda fantasyböcker t.ex, som inte är del ett av tolv eller så.

   Jag har ”The Blade Itself” i min läshög bredvid sängen, så förmodligen kommer det bli lite Abercrombie för mig också inom den närmsta tiden.

   1. Jo, diskussionerna här har nog nött ner åtskilligt motstånd mot att ta sig an Martin. Ett ganska behagligt nederlag dock :)
    Abercrombie är grym. Han är ju lite inom samma stråk som Martin, bisterfantasy, men han är hårdkokt på ett sätt som blir humoristiskt och har ett intressantare språk enligt mig. Det finns knappt en rad som inte understryker stämningen i böckerna. ”The blade itself” är väl snarast en upptakt där man träffar och får lära känna huvudrollsinnehavarna, men jag tycker det är en väldigt angenäm och roande bekantskap.

 5. Just det ja. Eftersom jag ska leda en kurs i att skriva fantasy och skräck på folkuniversitetet här i Göteborg i höst så tänkte jag försöka någon litteratur som är mer inriktad på den typen av verksamhet för att få lite inspiration.

  1. Åh, nu får du mig att önska att jag bodde i Göteborg. :)
   Tänker du att du ska läsa skräckböcker i sig eller böcker om att skriva skräck? Båda kan nog vara intressanta, kan jag tänka mig, speciellt i kombination.

   1. Njä, skräck och fantasy lär jag nog läsa ändå, men jag tänkte mer på böcker om att skriva, övningar och sådant. Lite inspiration för upplägget.

 6. För mig, som älskar att göra-listor och planerande över huvud taget, är läsplaner en hit. Kanske i synnerhet på planeringsstadiet. :) Har skrivit om detta här: http://helenadahlgren.wordpress.com/2011/05/28/sommarlasningsplaner/

  Dina förutsättningar för Under the Dome-läsning låter helt idealiska, förresten! Själv läste jag den i sängen med, livsfarligt nog, ammande spädbarn vid bröster (farligt nära tegelstenen) men det gick det med. Vin och balkong hade dock varit trevligare och har man ett litet bord slipper man ju ömma armmuskler…

  1. Jag gillar listor mer än planer, för de känns lite mer kravlösa. Jag failar till och med mina egna litterära nyårslöften (utom ett, eventuellt), så jag är nog helt enkelt inte så bra på att göra läsplaner. ;)

   Jag tror också att balkongen och ”Under the Dome” kommer bli en ypperlig kombination. Speciellt när jag väl orkar släpa fram mina stora balkongstolar och därmed kan inta horisontalläge med boken på magen.

 7. Efter att ha sett Paul Auster på Babel blev jag sugen på att äntligen läsa honom, tyvärr finns inte NY-trilogin på bibblan så det får bli någon annan.
  Tips mottages tacksamt.

  1. Jag läste Slumpens musik för några år sedan. Den var rätt okej, men jag tror inte den är hans bästa. Det borde finnas ett antal Austerfans här…

 8. jag har någon slags vag plan eller önskan om att kunna införskaffa alla discworldböckerna på engelska och läsa dom innan årets slut. fast det skulle gräva så enorma hål i min plånbok, kanske till nästa års slut?

  1. Det låter som en väldigt ambitiös plan! Och dyr då, tyvärr. Men det låter som ett väldigt trevlig projekt, jag kan först precis varför du vill ge dig på det.

 9. Väldigt, väldigt vagt har jag uttryckt en FÖRHOPPNING om att läsa enbart på engelska under juni. Längre än så vågar jag inte sträcka mig och jag lovar absolut ingenting! ;-)

  1. Alltså, jag tycker att en väldigt, väldigt vag förhoppning låter mycket mer intressant än en plan. Eller mer… lockande, kanske. Mindre hämmande. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s