Unket och skenheligt

Nu ger jag upp ”House of Night”.
Jag var egentligen inte särskilt förtjust i varken del ett eller del två i den här vampyrungdomsbokserien, men någonstans inom mig närde jag ett hopp om att bokserien skulle kunna utvecklas och bli bättre. Tyvärr har den istället blivit sämre och sämre och i den tredje delen har varje försonande drag från de första delarna helt försvunnit.

P.C Casts & Kristin Casts ”Utvald” är inget annat än en enda lång fördomsfest kryddad med lite tantsnuskliknande sexskildringar och en tunn vampyrfernissa. De inslag som jag ändå gillade i de tidigare böckerna – Zoeys vänner, vampyrsamhällets matriarkala styre och gudinnekult, internatskoleformatet – har helt hamnat i skymundan till förmån för Zoeys stora egotripp.

Enligt baksidestexten råder det ett ”psykkrig” (herregud, kvällstidningsvenskan tar över!) mellan Zoey och hennes mentor Neferet. Den sistnämnda har visat sig vara långt ifrån den goda och visa översteprästinna hon utger sig för att vara, istället använder hon sig av zombieliknande odöda vampyrungdomar för sitt eget mörka syfte. Zoey försöker kämpa mot Neferet, men det visar sig svårt när hon inte längre har sina vänner på sin sida.

Det allra värsta med ”Utvald” är inte, som man lätt kan tro, det tramsiga och pladdriga språket. Det har jag irriterat mig på sen bok nummer ett, men ändå lyckats behandla med överseende.
Men hela den här boken tycks kretsa kring Zoeys alla killar som hon bollar med, samtidigt som hon hela tiden påpekar att hon absolut inte är någon slampa. För trots att boken kryllar av mord, zombies och svek så är en slampa tydligen det allra värsta någon kan vara. Detta får inte minst Zoeys f.d ärkefiende (numera allierade) Afrodite erfara, hon blir nämligen kallad detta i tid och otid av både Zoey och hennes vänner. Eller som Zoey själv uttrycker det:
”Och det är inget fel på att vara oskuld. Det är bättre än att vara en slampa.”

Det lilla intresse jag en gång haft för Zoey och hennes öde har blivit effektivt utplånat av den här vidrigt skenheliga boken. Mor och dotter Casts vampyrböcker har lyckats med konststycket att få ”Twilight”-böckerna att framstå som ett under av vidsynthet, tolerans och sexuell frihet. Samt lämnat en väldigt unken smak efter sig, en som gör att jag helt tappat lusten att läsa fler ungdomsromaner med vampyrer i…

P.C Cast & Kristin Cast – Utvald (Månpocket, 2010)

17 kommentarer

 1. Jag gav ju upp efter ca 10 sidor i den första boken (jag försökte iofs två gånger men tog mig aldrig längre) och det är jag ganska nöjd med nu. Jag är också lite trött på tonårsvampyrerna nu och då var ändå min senaste sådana bok en i Vampire Academy-serien som jag tycker har många styrkor men jag orkar ändå inte med dem för tillfället. Just nu läser jag faktiskt ”Förgörelsen” av Del Toro och Hogan som ju inte heller är helt fantastisk men det känns ändå lite befriande med megaonda splattervampyrer som kontrast…

  1. Jag har ju varit lite sugen på Vampire Academy tidigare, men just nu känns det som att jag och tonårsvampyrerna behölver en lååång paus från varandra. Det blir ju lätt väldigt ytligt och tramsigt efter ett tag, plus att det känns som att de är få av de här böckerna som har något nytt eller något riktigt intressant att komma med.
   Förgörelsen – det är The Fall, eller? Där var de snabba med översättningen!

   1. Japp det är ”The Fall” så den är snabböversatt men än så länge kan jag inte säga att det märks att det gått undan så att översättningen är dålig eller hafsig eller så. Och när det gäller tonårsvampyrerna håller jag helt med – man tröttnar på dem när det är så lite nytt och revolutionerande som kommer.

    1. Det ska bli spännande att få läsa vad du tycker om boken sen då. Själv blev jag rätt besviken, men det beror nog ganska mycket på mina helt orimligt högt ställda förväntningar…

  1. Det skulle nog jag ha gjort också… Bokserien verkar ju bara bli sämre och sämre tyvärr, tråkigt nog.
   En liten masochistisk del av mig funderade ett tag på att läsa nästa del bara för att se om det möjligtvis kommer att vara ÄNNU sämre, men nä, jag tror inte att jag vill utsätta mig för mer sånt här. ;)

 2. Hehe, det känns som om vi är ganska överens om House of Night. ;)

  Men jag instämmer med Helena – Vampire Academy är betydligt bättre när det gäller såväl språk som värld, karaktärer och intrig. Den känns fräschare också.

  1. Eh ja. ;)

   Jag kommer nog ge mig på Vampire Academy någon gång (den bokserien kanske till och med klarar Bechdel-testet? Det vore något nytt!), men jag måste ta en rätt lång ungdomsvampyrpaus innan dess tror jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s