Rörigt och platt

Det här var ju något av en besvikelse.
Jag hade ganska höga förväntingar på Ulrika Kärnborgs nya roman ”Som om”. Mycket för att jag gillade hennes första roman ”Myrrha”, en obönhörlig och smutsig roman som kröp under huden på mig.

I ”Som om” återvänder Kärnborg till temat makt och sexualitet som debutromanen kretsade kring. Här handlar det om doktoranden Johan Furumo som under en gästföreläsning vid ett danskt universitet träffar studenten Nadine som han blir närmast besatt av. Johan är ett riktigt svin till protagonist, som inte bara bedrar sin hustru och sviker sina barn, utan som också känner sig hotad av i princip varje kvinnlig akademiker som verkar mer framgångsrik än honom (vilket ärligt talat är de flesta).
I romanen får vi följa Johans medelålderskris, ett fritt fall genom akademiska medelklassmiljöer. Han saboterar i princip hela sitt liv och sin karriär för att få en chans med Nadine, som inte verkar bry sig om honom det minsta.

”Som om” är en splittrad roman.
Vi får följa Johans febriga helvetesvandring, men också Nadines bästa väninna (åtminstone är det vad hon tror) Amanda och dennes barndomsvän Peter. Tyvärr känns historien ofokuserad, istället för att ge mer kött på benen så känns det som att Amandas och Peters kapitel bara gör handlingen rörigare utan att tillföra något märkvärt.

Flera av karaktärerna känns onyanserade och närmast klumpigt beskrivna. Speciellt Nadine, som beskrivs om och om igen som en förtrollande karaktär och närmast ett sagoväsen av alla de som förälskar sig i henne. Men i boken är hennes karaktär platt som en klippdocka, om nu klippdockor vore kedjerökande manipulativa och ganska tråkiga. Mest av allt framstår Nadine som en rätt klichéartad ”crazy hot chick” som det kryllar av i amerikanska filmer och som jag vore glad om jag slapp se någonsin igen.

”Som om” hade kunnat vara en klaustrofobisk och psykologiskt tät roman om Kärnborg hade stramat till sin historia rätt ordentligt. Som det är nu blir den en ointressant och ganska rörig bok, utan vare sig tyngd eller driv.

Ulrika Kärnborg – Som om (Natur & Kultur, 2010)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s