Vampire Noir

Charlie Hustons New York är inte riktigt som vi är vana att se staden skildras i populärfiktionen. Staden som aldrig sover brukar visserligen – precis som här – vara fullproppad med skumma klubbar, excentriska invånare, ljusskygga brottslingar och storslagen lyx om vartannat. Men Hustons Manhattan är dessutom fyllt med en mängd karaktärer som inte heller sover, åtminstone inte om nätterna.

Joe Pitt är den motvilliga protagonisten i ”Already Dead”. Han är en ensamvarg som gör sitt bästa för att hålla sig utanför de konkurrerande vampyrklanernas maktspel. Men för att överleva som vampyr behöver han ändå hålla sig väl med klanerna, vilket är skälet till att han åtar sig att leta efter en försvunnen tonårsflicka. Självklart blir fallet mer komplicerat än Pitt hade kunnat tänka sig, och insatserna långt högre än han är beredd att betala.

Joe Pitt är inte bara bokens huvudperson, utan också dess berättarröst. Han är en av de mest cyniska vampyrer jag har haft nöjet att läsa om, och hans eskapader beskrivs med en ganska rå humor.
På många sätt påminner Joe Pitt mig om en annan litterär gestalt jag alltid har har varit väldigt förtjust i, nämligen John Constantine (från Vertigos långlivade skräckserie ”Hellblazer”). Det ständiga kedjerökandet, de cyniska replikerna och förmågan att ständigt bli inblandad i komplicerade och livsfarliga situationer är bara några saker de har gemensamt. Lägg på de bägge ensamvargarnas bakgrund som totalt ansvarslösa punkare så är likheten total. Faktum är att Joe Pitt i mitt huvud ser ut exakt som John Constantine, från den slitna trenchcoaten och den ständiga ciggen i mungipan till den blonda håret.

”Already Dead” är en rätt skitig vampyrbok. Den utspelar sig till stora delar på samhällets skuggsida, bland hemlösa, prostituerade och mördare av olika slag. Det är rätt uppfriskande att Huston tagit en så stort steg bort från den klassiska vampyrmyten, för hans smutsiga noirversion är både spännande och underhållande.

Det allra bästa med ”Already dead”? Det finns fyra till böcker om Joe Pitt att sätta tänderna i när du har låtit dig underhållas av den första.

Charlie Huston – Already Dead (Orbit, 2005)

11 kommentarer

 1. Mmmm… smutsig vampyrbok. Jag gillar’t.

  Skit i elegant crime och eleganta vampyrer. Jag vill ha dem skitiga.

  Ska hålla utkik efter den här. Men tusan så listan börjar bli lång. Dock så bör väl serier få förtur, eller? =)

  1. Det finns i allmänhet alldeles för få skitiga vampyrer i jämförelse med hur många eleganta och glittrande det finns… Men det här är rätt hårdkokt. Och som bonus finns det några zombies med också, det är något som inte är så vanligt i vampyrböcker.

   Du kan ju alltid köpa en bok i taget i serien? :) Som tur är så verkar bokserien vara avslutad, så ingen risk att behöva få vänta i flera år på nästa del…

  1. Jag får snart börja med en separat lista för alla vampyrböckerna, den jag har börjar bli ohanterlig… ;)
   Men den här är riktigt bra och en rätt skön kontrast till alla vampyrromanser och high schol-vampyrer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s