Läs! Läs! Läs!


Nog för att jag hade förväntat mig att Sarah Waters ”Kyssa sammet” skulle vara bra, men att boken skulle vara så bra att jag inte riktigt finner ord var något av en överraskning. Jag vill mest bara ropa ”Läs! Läs! Läs!” och använda alldeles för många utropstecken och dessutom några hjärtan. Vilket säkert skulle bli rätt gulligt, men kanske inte riktigt rätt nivå för en bokblogg.

”Kyssa sammet” utspelar sig i senviktorianska England, en plats och tid som blivit mycket omskriven. Med all rätta, för det är en stämningsfull och omvälvande epok.
Här får vi möta den unga Nancy Astley som jobbar på familjens ostronservering, men som drömmer om Music Hall-scenen. När hon första gången ser sångerskan Kitty Butler uppträda iförd manskläder blir hon blixtförälskad, utan att riktigt förstå det själv. Hon följer med Kitty till London och börjar själv uppträda tillsammans med henne, samtidigt som ett kärleksförhållande inleds. Men lebisk kärlek är inte okomplicerat under denna tidsperiod och när Kitty sviker så dras Nancy in i en värld mer komplicerad än något hon hade kunnat föreställa sig.

Waters språk är, som alltid, fantastiskt. Hon är en mästare på att skriva fram en atmosfär så tät att den nästan går att ta på och karaktärer som känns rakt igenom äkta. Jag brukar föredra att läsa på originalspråk, men Gun Zetterströms översättning är så lyhörd att jag inte ångrade att jag den här gången valde att läsa på svenska.

Jag, som tidigare läst och älskat både ”Nattvakten” och ”Främlingen i huset” hade skyhöga förväntningar innan jag började läsa ”Kyssa sammet”. Vilket vanligtvis är som upplagt för besvikelse, men i det här fallet så uppfylldes precis varje liten önskan.
Dock blev jag lite förvånad över hur uttalat erotisk den här romanen är. Jag är inte särskilt pryd av mig, men de ibland rätt explicita beskrivningarna fick mig att kanske inte rodna men åtminstone lyfta rätt ordentligt på ögonbrynen. Men mest av allt så blev jag förtjust i hur Waters låter sexualiteten ta en så stor plats och beskrivas på ett så ingående sätt. Det känns ganska ovanligt när det gäller lesbisk kärlek i litteraturens värld, som ofta fokuserar mycket mer på känslorna än på den fysiska kärleken.

”Kyssa sammet” är en omtumlande läsupplevelse. Jag skulle kunna fylla på den här recensionen med alla tänkbara superlativer, men jag avslutar istället genom att upprepa inledningens uppmaning:
Läs! Läs! Läs!

Sarah Waters – Kyssa sammet (Natur & Kultur, 2005)

22 kommentarer

 1. Åh, låter spännande! Jag gillar också Waters, mycket, men har också bara läst Nattvakten och Främlingen i huset. Båda älskade jag!

 2. härligt, jag har haft den här boken i min ägo i kanske 5 års tid nu men har ännu inte kommit mig för att läsa den, kanske dags att följa din uppmaning nu :)

 3. Tack för inspirationen! Jag har varit sugen att läsa den här sen jag läste Främlingen i huset och förra veckan bar jag hem den från biblioteket. Det enda som hindrar mig från läsning är att jag inte kan bestämma om jag ska läsa denna eller Nattvakten först – lyxproblem :)

 4. Åh, jag måste läsa! Jag har precis läst ut The Little Stranger och älskade, älskade verkligen! Det blir rusning till bibblan efter denna också, vilken inspirerande recension :)

  1. Det känns som att vi är många som älskar Waters, hon är verkligen en fantastiskt författare! :)
   Och kul att du gillar recensionen, när man har läst en riktigt bra bok så vill man ju inspirera andra att läsa den också.

 5. Jamenvisst är Waters HELT underbar!! Jag håller med till 100%. Jag har läst alla- du MÅSTE läsa Ficktjuven och Livstråden oxå, de är minst lika suveräna!!- utom just den senaste Främlingen…, som jag med avsikt sparat i en liten ask till min semesterläsalista…:-)

  1. Jag har redan beställt hem Ficktjuven, otålig som jag är. ;)
   Jag har blivit helt förälskad i Waters, så jag lär garanterat läsa Livstråden också så snart jag får tillfälle.
   Och vilken perfekt semesterläsning du har framför dig! Främlingen i huset är ju jättebra i sig, men jag tror att den gör sig alldeles extra bra som sommarläsning faktiskt… :)

   1. Nej, jag tyckte att den var ganska läsbar men också ganska så… smörja.

    Ja, Falkenland kan vi enas om. Det vill säga, en hel del av det hon skrivit har jag knappt stått ut med, men jag skulle inte ha velat låta bli att läsa det och jag kastar mig glatt över allt hon skriver!

 6. Kyssa sammet är min absoluta Waters-favorit, just för att den går längre än de andra (inte bara när det gäller erotiken), vågar lite mer och är mörkare. Me like mucho!

 7. Jag har bara läst ficktjuven, började på nattvakten för några år sedan men körde fast tidigt och sedan har jag liksom inte vågat försöka igen… men nu bar jag iaf hem nattvakten för ett nytt försök.

  1. Nattvakten har ju en lite knepig uppbyggnad som inte är helt kronologisk, kan tänka mig att den kan vara lätt att köra fast i. Själv så sträckläste jag boken förra sommaren och föll pladask.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s